Ponosna na uspjeh
0

Lejla Cetin: Bugojanci mi spremaju veliko slavlje

Razgovarao: Nedžad Jamaković
Osamnaestogodišnja maturantica bugojanske gimnazije Lejla Cetin u nedjelju navečer ponijela je laskavu titulu Miss Federacije BiH, čime se plasirala u finale za izbor Miss BiH. Ova svestrana djevojka manekenstvom se počela baviti prije šest mjeseci, sarađujući s modnom agencijom ABC Models. Folklorom se bavi osam godina, karateom se bavila šest godina i aktivistica je u NVO Sunce.

Kakvi su utisci nakon pobjede, je li ti mobitel zatrpan SMS porukama?

Ponosna sam na svoj uspjeh, ali sam inače vrlo prizemljena osoba i ovaj uspjeh mi daje samo veliki broj obaveza na koje sam dužna odgovoriti tako što ću što bolje predstaviti sebe, svoju porodicu i svoj grad. Mobitel mi je jako zatrpan SMS porukama, kao i Facebook, ali nastojim da ih sve pročitam i ovim putem se javno zahvaljujem svima koji su bili uz mene.

Kako su pobjedu proslavili u Bugojnu?

Bugojanci su sve proslavili euforično i sa ponosom, te mi pripremaju veliko slavlje. Nisam bila ni svjesna koliko je grad živio za mene, ali i njegovi građani koji žive u drugim gradovima. Istakla bih i da je porodica od samog pocetka bila uz mene. Bez njih ne bih mogla ispuniti sve obaveze, računajući na to da sam maturantica, a i učesnik brojnih manifestacija, kojih je u maju baš bilo. Posebno sam zahvalna majci kojoj se divim na snazi koju ispoljava.

Šta očekuješ od titule, kakvi su daljnji planovi?

Titula će mi sigurno donijeti mnogo lijepih stvari, druženja, putovanja, ali polako... Za sve je potrebno vrijeme. Obrazovanje je ono što čovjeka čini čovjekom i ne mislim ga zapostaviti.

U okviru takmičenja za Miss Federacije obišli ste različite turističke atrakcije i kulturno-historijske spomenike u Tuzlanskom kantonu. Šta je ostavilo najbolji utisak na tebe, koliko si uopće ranije imala priliku putovati po BiH?

Da, zaista smo obišli veliki broj turističkih atrakcija i kulturno-historijskih spomenika u TK. Svaka je ostavila poseban utisak na mene, iako sam dobar dio njih već imala priliku posjetiti. Međutim, ovoga puta sve je dobilo drugačiju dimenziju zbog samog druženja sa ostalim djevojkama, cjelokupne ekipe… Sve je izgledalo kao ekskurzija. Bilo se prelijepo družiti s ostalim djevojkama i zahvalna sam Direkciji Miss BiH što su nam omogućili divno druženje. Kad bih morala izdvojiti nešto što je ostavilo najveći utisak na mene, onda je to jezero Modrac. Još sam jednom shvatila da naša Bosna i Hercegovina, u ovom slučaju TK, imaju šta ponuditi turistima, gostima. Inače, kao aktivista i folklorista proputovala sam gotovo cijelu BiH i zemlje u regiji. Živjela sam u Danskoj, a posjetila i neke države Evrope - Španiju, Švedsku, Norvešku, Francusku, Italiju.

Možeš li nam još ponešto reći o sebi?

Vrlo sam uporna, vesela i lako se prilagođavam novim sredinama. Volim društvo, a svaku zadaću izvršavam detaljno i na vrijeme. Temperamentna sam, muzikalna i vedra. Služim se engleskim i njemačkim jezikom.

Ovo će ti pitanje vjerovatno svi postaviti, pa ga, eto, nećemo ni mi zaobići. Kako je došlo do toga da se prijaviš na takmičenje za Miss?

Moja bliska rodica je uvijek vjerovala u mene i davala mi ohrabrenje da savladam kolebljivost. Nije joj dugo trebalo da me uvjeri da se prijavim, pa sam to i učinila.