Moda i ljepota
0

Ledeno hladna lubenica manje hranljiva

FENA
Ledeno hladna lubenica možda prija i osvježava, ali je manje hranljiva nego kad se servira na sobnoj temperaturi, ustanovili su stručnjaci ministarstva poljoprivrede SAD (USDA).

Osim toga, odstojala lubenica je hranljivija od tek ubrane, tvrde oni, a prenosi Reuters.

Stručnjaci USDA testirali su lubenice više sorti, koje su prethodno odležale dvije sedmice - jedne na sobnoj temperaturi od 21 stepena, druge na 13 stepeni, a treće na pet stepeni Celzijusa.

Pokazalo se da su cijele lubenice držane na sobnoj temperaturi bile znatno hranljivije od ostalih, odnosno sadržale najviše karotenoida, antioksidanasa koji mogu da neutrališu oštećenja koje organizam trpi od izloženosti suncu, raznovrsanim hemikalijama i stresovima svakodnevice.

U odnosu na tek ubrane plodove, lubenice odstojale na sobnoj temperaturi imale su do 40 posto više likopena, antioksidansa kojim je, osim lubenice, bogat i paradajz. Za likopen se smatra da može da pomogne u prevenciji srčanih bolesti i nekih vrsta raka.

Lubenice odležale na sobnoj temperaturi imale su i za 50 do 139 odsto više beta-karotena, koji organizam transformiše u vitamin A.

Stvar je u tome da lubenice nastavljuju da proizvode navedene korisne sastojke i poslie berbe, a hlađenjem se taj proces usporava, zaključak je stručnjaka USDA.