Sve u znaku Ukrajine
50

Kreativni direktor Balenciage priredio potpuno drugačiju reviju: I ja sam bio dijete u skloništu

I. B.
Kreativnog direktora Balenciage rat u Ukrajini podsjetio je na traumu iz djetinjstva
Kreativnog direktora Balenciage rat u Ukrajini podsjetio je na traumu iz djetinjstva
Luksuzna marka Balenciaga jedna je od rijetkih iz modne industrije koja se odlučila posvetiti širenju svijesti o dešavanjima u Ukrajini. Na svojoj reviji u Parizu posjetitelje je dočekalo nešto sasvim drugačije od onoga na što su navikli.
Kreativni direktor Balenciage Demna Gvasalia još od početka se trudio da ovaj brend usmjeri ka širenju svijesti o Ukrajini, a sada je poznato i kako je za sve to imao i mnogo dublje - lične razloge.

Naime, nakon dešavanja u spomenutoj zemlji za Demnu su ponovo oživjele traume iz njegovog djetinjstva, kada je kao desetogodišnjak i sam bio izbjeglica iz rodne Gruzije.

"I sam sam bio izbjeglica i dijete u skloništu koje nije znalo hoće li mu krov pasti na glavu", rekao je Demna koji je zajedno s ostalim izbjeglicama iz Gruzije spas tražio preko Kavkaza.

Na reviji održanoj u Parizu modeli su prošetali u kreacijama probijajući se kroz "snijeg", dok su im u rukama bile velike crne kese od smeća, jer su pokušavali ostaviti dojam kao da su u njih ugurali ono osnovno. Pojedini detalji podsjećali su na scene s ukrajinskih granica koje ovih dana obilaze cijeli svijet.

"Previše sam toga žrtvovao u ratu. Prošla sedmica vraća sva sjećanja koja smo moja majka i ja spremili u kutiju i nikada ih nismo preboljeli", priznao je Demna za Vogue.

Jedno od prvih utočišta njegove raseljene porodice bilo je upravo u Odesi, što je Demnu još više pogodilo.

"Zauvijek sam postao izbjeglica. Zauvijek, jer to je nešto što ostaje u vama. Strah, očaj, spoznaja da vas niko ne želi. Ali sam također shvatio i šta je istinski važno u životu, poput samog života, ljudske ljubavi i saosjećanja", istakao je kreativni direktor.

Sve prisutne, odnosno 525 uzvanika, među kojima su se našle i slavne zvijezde, na stolicama su dočekale majice u bojama ukrajinske zastave i poruka na kojoj je pisalo kako je "sedmica mode poput neke vrste apsurda", no da bi otkazivanje revije bilo poput neke vrste predaje.

"Svjedočivši svim ovim dešavanjima razmišljao sam 'Šta mi radimo ovdje s modom', mislio sam da otkažem sve, ali odlučio sam da se moramo oduprijeti", rekao je Demna.

Istakao je kako nije potrebno objašnjenje za ovu reviju te da je ista posvećena neustrašivosti, otporu te pobjedi ljubavi i mira.

Reakcije koje su se nizale ispod njegovih objava bile su sami komplimenti i pohvale za ovakav potez.

Balenciaga je, podsjetimo, prošle sedmice donirala sredstva Svjetskom programu za hranu (WFP) te na svojim mrežama izvijestila kako će učiniti sve da širi svijest o onome što se dešava u Ukrajini.