Moda i ljepota
1

Kanalizacijski ronioci

Sarajevo-x.com
Reuters
Reuters
Julio Cezar Cu je želio biti okeanograf, ali je umjesto toga postao ronilac u podzemnim kanalizacijskim tunelima gdje se pored izmeta i auto dijelova, često znaju naći i ljudski leševi.

Za samo 400 dolara mjesečno, on mora roniti kanalizacijskim tunelima ispod glavnog meksičkog grada, gdje nalazi najčudnije vrste otpada.

''Najčudnije su mrtve životinje, ljudske glave i ubijeni ljudi'', izhavljuje Cu. ''Na nesreću, mnogo ljudskih tijela ovdje završi''.

Cuov posao je da spriječi blokiranje tunela širine 6 metara, koji bi mogli uzrokovati kanalizacijske poplave na gradskim ulicama.

U tunelima kojima teče kanalizacija 18 miliona stanovnika Mexico Citya, vlada tolika tama da ronioci ne vide kuda plivaju, već moraju svoj put napipati.

Obučen u debelo crveno odijelo, Cu izvlači otpad vlastitim rukama ili deblokira tunele dugačkim štapom.

Ronioci zrak dobijaju iz cijevi sa površine, a vezani su zaštitnim konopcem da bi bilo spriječeno da ih bujica odnese, što se dogodilo jednom njihovom kolegi prije 21 godinu koji je umro na taj način.

Kao jedan od 10 braće iz siromašne porodice, Cu nije imao dovoljno novca da bi finansirao studije za okeanografa. Počeo je roniti sa 18 godina, i ubrzo je postao instruktor ronjenja.

Poslije je dobio posao čišćenja otpada iz kanalizacije Mexico Citya.

''Volim ronjenje kao sport. Kao posao volim ga još više'', on navodi. ''Radim posao koji je neophodan za dobrobit mnogo ljudi''.