Oslo
0

Južnoafrikanac proglašen svjetskim "gay misterom"

Sarajevo-x.com
Charl Van der Berg
Charl Van der Berg
Na ovogodišnjem takmičenju za najljepšeg homoseksualca na svijetu, koje se održalo u Oslu, titulu je odnio Charl Van der Berg (28) iz Južnoafričke Republike. On je pobijedio takmičare iz Australije, Hong Konga, Kine i Španije, saopštili su u nedjelju organizatori.

Vlasnik restorana u Cape Townu završio je kao pobjednik četverodnevnog takmičenja u jednom noćnom klubu u glavnom gradu Norveške. Na modnoj pisti prošetao je u raznim izdanjima, od onog u uskim kupaćim gaćama pa do kostima.

Takmičenje je imalo za cilj "pronaći lidera koji će preuzeti odgovornost kao glasnogovornik zajednice, koji će zagovarati jednakost i ljudska prava na svjetskom nivou", saopštili su organizatori.

Takmičar iz Kine, 26-godišnji Xiaodai Muyi, pojavio se u Oslu uprkos pritiscima Pekinga da to ne čini, javlja agencija AFP.

Homoseksualnost je do 1997. godine u Kini bila kazneno djelo, a do 2001. oficijelno je smatrana mentalnim oboljenjem.

Drugo mjesto na takmičenju Mr Gay World osvojio je Australac Byron Adu (25), uposlenik vlade svoje zemlje, dok je treći bio Rick Dean Twombley (33), plesač iz Hong Konga. Španac Sergio Lara, 26-godišnji psiholog, bio je peti.

Prvo takmičenje za svjetskog gay mistera održano je prošle godine u Whistleru u Kanadi, a pobijedio je Irac.