Moda i ljepota
0

Fizička aktivnost povećava nivo "dobrog" holesterola

FENA
Ljudi koji žele povećati "dobri", odnosno HDL holesterol uz pomoć fizičke aktivnosti, trebalo bi da se njome bave najmanje dva sata sedmično, pokazuje istraživanje obavljeno na tokijskom univerzitetu.

Već odranije se znalo da fizička aktivnost podiže nivo HDL holesterola, ali japanski tim, koji predvodi dr. Satoro Kodamo, htio je preciznije utvrditi odnos između intenziteta i trajanja aktivnosti i nivoa holesterola, pa je u tu svrhu analizirao rezultate 25 studija, izvještava Reuters.

Pokazalo se da se fizičkom aktivnošću mora sagorjeti najmanje 900 kilokalorija sedmično da bi ona imala pozitivno djelovanje na HDL holesterol. Ta potrošnja kalorija ostvaruje se fizičkom aktivnošću u trajanju od oko dva sata.

Ako zadovolje taj uvjet, fizički aktivne osobe mogu povećati svoj HDL holesterol za skromna, ali ipak značajna 2,53 mg/dL, što odgovara petoprocentnom smanjenju rizika od srčanog oboljenja kod muškaraca i osmoprocentnom smanjenju rizika kod žena.

Također je ustanovljeno kako je nužno da fizička aktivnost bude redovna, ali da ni njen intenzitet ni njena učestalost nisu od uticaja na HDL holesterol.

Dužina svakog pojedinačnog bavljenja fizičkom aktivnošću, međutim, ima uticaja na nivo povećanja dobrog holesterola - na svakih 10 minuta više nivo HDL holesterola povećava se za dodatnih 1,4 mg/dL.

Japanski istraživači su konstatirali da fizička aktivnost najviše povećava nivo dobrog holesterola kod onih osoba čiji je indeks tjelesne mase (BMI) niži od 28, a ukupan nivo holesterola 220 mg/dL ili veći.