Projekat Human Library
0

Ema kao knjiga "Manekenka, bivša misica i vegetarijanka"

Sarajevo-x.com
Proteklog vikenda je u sklopu projekta Human Library u novootvorenom kinu Kriterion jedna od najpoznatijih bh. manekenki, Ema Alagić, glumila jednu od knjiga koju su zainteresirani posjetioci "iznajmljivali za razgovor".

Svrha ovog projekta je razbijanje predrasuda prema drugačijim grupama u društvu na način da učesnici u ulozi knjiga daju što kvalitetnije odgovore na pitanja koja im posjetioci postave.

Ema je u Human Library bila knjiga sa naslovom "Manekenka, bivša misica i vegetarijanka" pripadajući tako u tri rijetke grupe ljudi, a susrela se s pitanjima kao što su opstanak vegetarijanca u BiH obzirom na bosansku kuhinju bogatu mesnim proizvodima, strah od nedostatka proteina zbog nekonzumiranja mesa, te drugim pitanjima vezanim za njenu dugogodišnju manekensku karijeru.

"Bilo je izuzetno interesantno podijeliti sa posjetiocima svoje iskustvo i nadam se da sam doprinjela razbijanju predrasuda o vegetarijancima i manekenkama. S jedne strane sam nastojala pojasniti da sam uz vegetarijansku ishranu potpuno zdrava i zadovoljna, a s druge strane da sam kao manekenka pojasnila da je i manekenstvo samo posao koji uz odricanja donosi i velika zadovoljstva", izjavila je Ema.