Deset lakih komada sa...
0

INTERVJU / Emina Hodžić, FTV: Znam šta je ofsajd

Razgovarao: N. Jamaković
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Mlada novinarka Emina Hodžić već mjesec je član Sportske redakcije Federalne televizije. Angažman u sportskoj redakciji dobila je nakon što je nekoliko mjeseci s Hazimom Begagićem vodila emisiju TV Bingo show. Iako ranije i nije pratila sport, Emina kaže da sad sve više prati utakmice, ali i druga sportska dešavanja poput Wimbledona i Tour de Francea. S Eminom smo popričali na krovu hotela Sarajevo.

Otkud u sportskoj redakciji FTV-a?

Da mi je neko rekao prije godinu da ću raditi u sportskoj redakciji, vjerovatno bih se nasmijala, ali već sada mi je nekako potpuno prirodno. Dosad su moja pojavljivanja pred kamerama bila vezana za zabavni program, pogotovo kad se prisjetim TV Bingo showa. Tu je i počeo moj rad na Federalnoj televiziji. Pošto sam mijenjala Snežanu Vidović, koja je najavila povratak s porodiljskog, menadžment FTV-a mi je ponudio mjesto u sportskoj redakciji i ja sam pristala. Moram priznati da mi je to bio izazov, hoću li ja to moći, ali čovjek treba učiti svakog dana nešto novo, pa sam i ja to tako shvatila. Kad nešto želite, onda to mora ispasti dobro.

S obzirom da si mi već rekla da prije nisi previše pratila sport, je li to sad slučaj, gledaš li utakmice i mečeve?

Nisam neki sportski tip, ono što me dosad zanimalo bile su nogometne utakmice reprezentacije i to je bilo sve. Ali, sada je druga priča, Wimbledon je, recimo, bio prioritet posljednjih dana, a pratim naravno i ostale događaje poput Tour de Francea. Pratim samo sportske portale, u novinama tražim samo sportske stranice, zvuči nevjerovatno, ali sam jako sretna da mi je sve to za tako kratko vrijeme postalo tako blisko.

Jesi li već savladala sportske termine poput ofsajda i drugih?

Pa fali tu još malo sportske terminologije, ali nogometne sam savladala, ne sumnjajte, ofsajd, korner...

Prije nekoliko dana dobila si certifikat za upravljanje projektima. Spremaš li se to već za bijeg iz novinarstva?

Da, dobila sam taj certifikat, level D, od Udruženja za upravljanje projektima BiH. To udruženje je članica svjetske neprofitne organizacije za upravljanje projektima (IPMA), tako da sam sad projektni menadžer, certifikovani projekt saradnik po IPMA programu. Ali, to je neka druga vrsta nadogradnje i ne znači moj odlazak iz novinarstva. Pa, tek sam počela. A, dobijanje certifikata znači da se u slobodno vrijeme itekako imam čime zabaviti.

Odrasla si u Busovači, a studirala si žurnalistiku i sad živiš u Sarajevu. Koliko često odlaziš u svoj rodni grad?

U Busovači sam provela divno djetinjstvo, ali životni putevi nas ponekad odvedu na druge strane. Nekad je to posao, nekad ljubav... Mene je povuklo ovo prvo, jer ono što sam htjela raditi mogla sam ostvariti samo u Sarajevu, to je grad u kojem sam studirala i provela mnogo vremena. Ipak, rado se vraćam kući i jedva čekam slobodne dane da posjetim roditelje i prijatelje.

Na koji način bi ti riješila problem pasa lutalica na ulicama?

Problem pasa lutalica nije samo problem u Sarajevu, problem je i u svakom drugom mjestu. Srećom, postoje ljudi koji o tome brinu i nadam se da će uskoro početi s realizacijom izgradnje azila. Kao zemlji koja teži ulasku u Evropsku uniju, mislim da je to od državne važnosti i da će se uskoro naći prava rješenja.

Možeš li nam opisati svoj noćni provod?

Moji noćni izlasci su rijetki, više sam tip za popodnevnu kafu. A, pošto sam tek počela raditi, ne znam ni kako će izgledati moj odmor i hoću li ga uopće imati.

Kako se rashlađuješ u vrućim danima jula?

Drago mi je da su napokon došli topliji dani. Pošto sam lav u horoskopu volim sunce, ne pada mi to teško, pa ne tražim ni način da se rashladim (smijeh).

Poznaješ li barem jednu od brojnih Emina Hodžić i dešava li ti se da te pomiješaju s nekom od njih?

Istina, imam veoma često ime, a i prezime. Kad naprimjer ukucate na Facebooku Emina Hodžić, teško da ćete ih moći izbrojati (smijeh), ali još mi se nije desilo to da me neko zamijeni sa nekom imenjakinjom, barem ne zasad.

Sarajlije, prema svemu sudeći, jedva čekaju otvaranje McDonaldsa. Planiraš li i ti stajati u redu za njihovu brzu hranu?

McDonalds je odlična stvar i nešto što grad Sarajevo zaslužuje i treba da ima. Svakako ću posjetiti. No, volim ja i miris ćevapa na Baščaršiji, teško da to nešto može zamijeniti.