Raznolik program
37

Drugi Maya Fest u Sarajevu: Festival printane majice i dizajna

A. P.
Nakon prošlogodišnjeg iskustva uspješno organizovanog prvog bh. festivala printane majice i dizajna MAYA fest obavještavamo vas da smo u pripremi organizacije drugog izdanja MAYA festa koji će, na platou ispred Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu, biti održan 31. augusta 2019. godine.

"Nakon prošlogodišnjeg uspješno okončanog prvog festivalskog izdanja, koje je privuklo veliku pažnju ljubitelja printane majice, dizajna, karikature i rukotvorina, shvatili smo da jedan ovakav događaj na pravi način upotpunjava sliku kulturnih događaja glavnog grada BiH. Printane majice, kako smo isticali u našem prošlogodišnjem izdanju, od svojih početaka bile su važan odjevni predmet subkulturnih grupa, putem kojih su se prenosile različite društvene i socijalne poruke, ali su one bile i neizostavan dio specifičnog stilskog izraza pojedinca. Ta se praksa nije promijenila ni danas, te i u okvirima našeg vremena printana majica ili majica sa oslikanim motivom rado su viđen odjevni predmet, ali i prostor za izražavanje ličnog stave prema svijetu i društvenim prilikama", navode organizatori.

Drugo izdanje MAYA festa dolazi kao osjećaj potrebe da se još jedan društveni prostor otvori za promišljanje svijeta na drugačiji način, van ustaljenih i propisanih tokova. MAYA fest u svom će drugom izdanju nastojati ponuditi još raznolikiji program za sve kategorije učesnika, sa ciljem da dan na platou ispred Historijskog muzeja BiH bude prožet dobrom energijom, susretima, kreativnim razgovorima i druženjima, iz kojih će se razvijati mogućnosti promišljanja nekih novih kulturnih paradigmi, koje grad misle kao nesputano mjesto interakcije i prožimanja različitih njegovih aktera.

Kao i godinu prije u okviru drugog izdanja MAYA festa učešće će uzeti veliki broj izlagača iz naše zemlje i drugih zemalja nekadašnje Jugoslavije. Tokom MAYA festa, kako su već trasirali put prethodne godine, bit će predstavljene različite tehnike prenošenja otiska na majice, kao što su sito tehnika, digitalne tehnike, preslikači ili direktni otisci na majice. Na festivalu će pored toga biti prisutne male i srednje mašine za printanje na majicu, te će posjetioci moći da uživaju u “live” stvaranju majica sa motivom.

"MAYA fest donosi i bogat prateći program. Pored prilike da izaberete sebi majicu po vlastitoj kreaciji, ili neki već postojeći dizajn naših izlagača, organizovat ćemo i niz edukativnih i prigodnih radionica za djecu, te nekoliko panela u okviru kojih će se raspravljati o temama u rasponu od iskustava štampanja majica, njihovog dizajna i crtanja, do biodizajna i važnosti ekološke svijesti kao jednog od ključnih segmenata za očuvanje naše planete danas. Sve to i još mnogo drugih sadržaja, muzičkih, gastronomskih i zabavnih, o kojima ćemo blagovremeno obavijestiti javnost, očekuje posjetitelje drugog izdanja MAYA festa", navodi se u pozivu.