Moda i ljepota
0

Dizajnerica Demira Mahmutović: Muškarci, kombinirajte novo sa starim

Klix.ba
Demira Mahmutović
Demira Mahmutović
Na predstojećem 31. Nivea BH Fashion Week Sarajevo, koji će se održati od 02. do 04. novembra, modni dvojac iz Bihaća, Demira Mahmutović i Emina Hasanović, predstavit će kolekciju inspiriranu uličnom modom pod nazivom "Redizajn".

Recite nam nešto više o kolekciji koju ste spremili za predstojeću Sedmicu mode, kako se zove kolekcija, koliko dugo ste radili na njenoj realizaciji, šta vam je bila inspiracija, koliko kolekcija ima modela, šta je tema

Kolekcija je inspirirana uličnom modom i napravljena od starih odjevnih predmeta, pa smo kolekciji dali ime "Redizajn". U kolekciji ima mnogo različitih tipova materijala jer smo radili u tri pravca: patchwork, print i geometrija koji se provlače kroz kolekciju muških modela. U kolekciji se nalaze odjevni predmeti kao što su: hlače, košulje, majice, kaputi i sakoi. Od materijala smo koristile kožu, teksas, vunu i pamuk.

Među rijetkim ste dizajnerkama koji kreiraju odjeću za muškarce. Šta biste savjetovali muškarcima, na šta da obrate pažnju prilikom isprobavanja odjeće ili dok su u potrazi za određenim odjevnim predmetom?

Najvažnije je da kombiniraju novo sa starim, grubu tkaninu s mekom. Takvim kombiniranjem odjeće uvijek će izgledati moderno i jedinstveno. Važno je i kupovati odjeću u bojama koje se slažu te razmišljati o odjevnom komadu koji drže u rukama. Najbolje je zamisliti kako bi taj komad izgledao sa zavrnutim rukavima, ako bi bio skraćen i kakav je u kombinaciji s drugim odjevnim predmetom preko njega ili ispod.

Koliko vama učešće na 31. Nivea BH Fashion Week Sarajevo pomaže u karijeri?

Mnogo sam stekla iskustva na revijama. Pomogle su mi da shvatim šta želim da radim, nakon svake modne revije osjetim onu pozitivnu energiju koja me tjera dalje da uradim svaki put sve više i bolje. Svakako da je ovaj modni događaj za nas kreativce i modne dizajnere jako važna platforma kako bismo prezentirali naš rad i kreativnost domaćoj javnosti. A važan je jer promovira prvenstveno domaći modni brend i podiže svijest kod potrošača da trebaju cijeniti i BH proizvode. Zato se ovoga puta zahvaljujem Udruženju manekena i modnih kreatora u BiH kao i modnoj agenciji Abc Models Sarajevo koji već 31. sezonu organiziraju ovaj važan modni događaj i zahvaljujem se svim sponzorima i prijateljima projekta koji shvaćaju značaj ovog događaja za afirmaciju nas mladih i za podsticaj ženskog poduzetništva.

Umjetnici su uvijek posebni kao ličnosti, kakvom biste sebe opisali kao osobu, šta volite, kako se opuštate, gdje izlazite?

Iskreno svaki moj dolazak na reviju u Sarajevo daje mi inspiraciju za nešto, mene sve može inspirirati, ako sam okružena pozitivnim i neobičnim ljudima. Kao osoba dosta sam jednostavna, smirena, ambiciozna. Volim ljude, a ako vole ono što ja volim, onda je to čisti pogodak za dug prijateljski razgovor.

Koji su vaši planovi?

Mislim da je u današnje vrijeme jako teško praviti neke planove. Mogu samo biti iskrena i reći da je jako tužno što živim u Bosni i Hercegovinu, imala sam nadu, ali je više nemam. Bar kada razmišljam o nekoj boljoj perspektivi nas mladih koji smo završili fakultete.

Demira i Emina svoju reviju predstavit će 04. novembra u kongresnoj dvorani hotela Holiday Sarajevo s početkom u 20:00 sati.