Priprema i njega kože
165

Dermatologinja Jovović: U hladnim danima koristite hidratantne kreme i nabavite ovlaživače zraka

A. B.
Tamara Jovović
Tamara Jovović
Dolaskom jesenjih i zimskih dana rutinu njege kože potrebno je promijeniti i prilagoditi hladnijem vremenu. Dermatologinja Tamara Jovović u razgovoru za Klix.ba je pojasnila koji se proizvodi u tom periodu preporučuju te kako spriječiti oštećenja i iritiaciju kože.

Kako nam je pojasnila doktorica Jovović, dolaskom jeseni mijenja se vlažnost vazduha, promjene temperature su znatne i prvi organ koji se nalazi kao štit kompletnog organizma je koža.

"Suhe ruke, iritirana koža i ispucale usne već su prvi znak da je zima pokucala na vaša vrata te da ostavlja posljedice po vašu kožu. Kako koža postaje suha, na njoj se počinju vidjeti crvenilo, ljuspanje ali i bore postaju više naglašene. Boja kože počinje se mijenjati, pa iz lagano preplanule prelazi u sivkastu, bez sjaja", kazala je doktorica Jovović.

Shodno tome, veoma je bitno u ovom periodu znati pripremiti, ali i njegovati je za zimu. Kako je navela dermatologinja Jovović u tom slučaju je najbitnija hidratacija.

"Veoma je važno u ovom period početi koristi serume koji mogu dublje prodrijeti u kožu, te hidratantne kreme prilagođene tipu vaše kože. Svakako predlažem bogatije kreme u odnosu na one gelaste formacije koje su odličan izbor za tople ljetne dane, ali nedovoljne da koži daju dovoljnu vlažnost potrebnu zimi", pojasnila je.

Jovović je posebno naglasila da je bitno nabaviti ovlaživače vazduha koji će vraćati vlažnost koži s obzirom na to da se u ovom periodu više vremena provodi u zatvorenim prostorima.

"Zima i epidemija koronavirusa, nošenje maski, zagađenost zraka dodatno doprinosi negativnim promjenama na koži koja usljed konstantnog nošenja maski može postati sklona aknama, te se sugeriše da se šminka koristi što manje jer dodatno zatvara pore. Obavezno je pranje kože lica ali i tijela ujutro i navečer. Za kožu tijela u zimskom periodu preporučuju se uljane kupke te losioni s ureom koji će zadržavati vlažnost. Koža lica je osjetljivija i za nju je potrebno koristiti pjene prema tačno određenom tipu kože koje procijeni specijalista dermatolog", navela je.

Kako je dodala doktorica, pacijenti kojima se u toku jeseni i zime pojave hronične kožne bolesti poput atopijskog dermatitisa te psorijaze, onda je bitno da oni počnu na vrijeme pripremati svoju kožu u dogovoru s dermatologom.

"Dobre vijesti su da je ovo period godine kada je najbolje raditi tretmane za njegu kože, te uklanjanje hiperpigmentacija hemijskim pilinzima. Predlažem PRP, mezoterapiju te microneedling kao odličan izbor za jesenje i zimske dane uz obaveznu konsultaciju sepcijaliste dermatologa koji će nakon kliničkog pregleda te vaše anamneze preporučiti najbolji tretman. Bez obzira na sve manje sunca, ne zaboravite zaštitu od UVA I UVB zraka, te redovne dermatoskopske preglede, jer prevencija je uvijek najbolji izbor", poručila je na kraju razgovora dermatologinja Jovović.