Oslobođena 2018.
12

Bivša zatvorenica Alice Johnson zaštitno lice nove linije donjeg rublja Kim Kardashian

M. A.
Alice Marie Johnson, 64-godišnja žena koja je nakon 19 godina puštena iz zatvora nakon kampanje Kim Kardashian, izabrana je za modela njene nove linije donjeg rublja, piše BBC News.

Kardashian je lobirala za puštanje Alice Marie Johnson, koja je zbog dilanja manje količine droge 1996. godine osuđena na doživotni zatvor.

Manekenka i TV ličnost na Twitteru je objavila videosnimke Johnson kako nosi njen novi asortiman donjeg rublja Skims.

"Kim je ušla u rat zbog mene kako bi se izborila za moju slobodu. Zbog toga je zovem svojim anđelom čuvarom", rekla je Johnson neposredno nakon što je puštena iz zatvora.

Johnson je američki sud 1996. godine osudio za prvi i jedini prekršaj. U tom periodu bila je nezaposlena, a također se i razvela, te je počela raditi kao posrednik, prenoseći poruke između distributera i prodavača droge.

"Učestvovala sam u dilanju droge i priznajem da sam pogriješila. Teško je i zamisliti da sam zbog te jedne greške provela gotovo 20 godina u zatvoru", izjavila je ona 2016. godine.

Apel za pomilovanje odbila je Obamina administracija 2016. godine, ali njenu kaznu poništio je predsjednik Trump nakon snažne medijske kampanje koju su predvodili Kardashian i Jared Kushner.

Linija donjeg rublja Kim Kardashian ranije ove godine se našla u centru kontroverzi i ubrzo je naziv "Kimono Intimates" promijenjen nakon optužbi za kulturalno prisvajanje. Tačnije, neki Japanci su se žalili da ovaj zaštićeni brend ne poštuje njihovu tradicionalnu odjeću.