Nike, Adidas, Puma...
8

Belgijski dizajner rastavio patike na dijelove i napravio inovativne maske za lice

E. Sk.
Belgijski studio WeWantMore dizajnirao je inovativne maske za lice koje su postale hit na društvenim mrežama. Riječ je o art projektu u kojem su koristili dijelove patika i redizajnirali oblik i formu, a rezultat su dizajnerske maske za lice.

Kako su poručili riječ je o patikama koje igraju značajnu ulogu u izražavanju identiteta ljudi.

"Rastavljanjem patika na elementarne dijelove i rekreiranjem u obliku maske za lice promijenili smo njegovu funkcionalnu ulogu, ali pri tome ona emotivna ostaje ista. To je još uvijek način da pokažete svijetu ko ste te da istaknete vlastiti identitet iza maske", komentirao je Ruud Belmans, suosnivač inovativne dizajnerske kompanije WeWantMore za Business Insider.

Maske ne mogu zamijeniti kliničke maske za lice, dodaju dizajneri, već su u ulozi art projekta. Napravljene su od prepoznatljivih dijelova modela Nike, Adidas, Puma, Saucony.

"Ovim projektom pokazujemo kako dizajnerska zajednica može pomoći društvu da se uklopi u novu današnjicu te je očito da je koronavirus prodrmao i promijenio pravila na modnoj sceni, barem na neko vrijeme", izjavio je autor.

Dizajn je napravio ručno, iako mu je na početku bilo prioritet zabaviti ruke u pauzi od rada na kompjuteru. No, ubrzo je osmislio cijelu kolekciju maski koje podsjećaju na kreacije iz budućnosti.

"Ovo je prilika za nas dizajnere da dekonstruiramo i ponovo izmislimo stvari koje će biti relevantne u ovo novo vrijeme", zaključio je Belmans.