Dugogodišnja kriza
148

Bankrotirao poznati modni brend Esprit koji je godinama bio pojam za kvalitetu proizvoda

D. J.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Poznati trgovački lanac Esprit, prema pisanju stranih medija, podnosi zahtjev za bankrot na sudu u Düsseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft.

"Cilj je restrukturirati europsko poslovanje Esprita, kojim se uglavnom upravlja iz Njemačke, i repozicionirati ga za budućnost", stoji između ostalog u saopštenju firme.

Rečeno je i da su već obavljeni razgovori sa zainteresiranim financijskim investitorom.

Bankrot nije iznenadio Nijemce. Firma sa sjedištem u Ratingenu kod Düsseldorfa već je godinama u krizi.

Esprit, koji je godinama bio pojam za kvalitetu proizvoda šivanih od prirodnih materijala i u čije su trgovine nekad vrlo rado kupci dolazili, već je prošao kroz zaštitu od stečaja 2020. godine.

Tijekom tog razdoblja otpuštena je otprilike trećina radne snage i zatvoreno 100 poslovnica. No sve mjere štednje i zatvaranje poslovnica nisu pomogli. Prema najavi, dosadašnji izvršni direktor Man Ji Yip napustit će tvrtku. Sada ih preuzima tim predvođen stečajnim odvjetnicima Christianom Gerloffom i Christianom Stoefflerom.

Gerloffu modna industrija nije nepoznanica, već je "pazio" na Escadu, Gerry Weber, Adler i Hallhuber.

"Esprit je globalno poznata mainstream modna marka, ali već neko vrijeme pati od pada prodaje u kombinaciji s brojnim restrukturiranjima i promjenama u upravljanju", rekao je Gerloff.

Njemačka je najvažnije tržište za Esprit, 57 od 124 europske podružnice su u Njemačkoj.

Nije Njemačka jedino tržište na kojem modni brend ima problema. Krajem marta u švicarskim medijima pojavila se vijest o bankrotu Esprita na njihovom tržištu, a zatim i u Belgiji.

Dugovi švicarske podružnice Esprita iznosili su krajem 2023. godine oko 12 miliona franaka.

Odjeća Esprit i dalje će biti dostupna u 19 podružnica kojima upravljaju franšizni partneri i u 150 multibrand trgovina odjećom, rekla je modna grupa, navodi TextilWirtschaft.