Moda i ljepota
15

AXE-ov novi video poručuje da mišići ne čine muškarce zgodnim

Klix.ba
Dugo vremena jedna vrsta muškaraca dominirala je svjetskim marketingom, a to su mišićavi pripadnici jačeg pola sa hiper muškim normama. Novi promotivni video AXE-a naslovljena kao "Find Your Magic" poručuje da je sasvim uredu maziti malene mačiće, trčati gol ili plesati voguing. Poruka je jasna: Ne budite muškarci kakvim društvo želi da budete.

U marketinškom videu prikazani su različiti profili muškaraca, počev od čovjeka s većim nosom, muškarca koji pleše u štiklama, čovjeka u invalidskim kolicima, dvojice mladića koji razmjenjuju poglede u knjižari, pa sve do bradatog muškarca koji mazi mače.

AXE-ov video završava se porukom: "Kome trebaju druge stvari kada imaš svoju stvar".

Carlo Cavallone izvršni direktor za kreativnost agencije 72andSunny Amsterdam, a koja je radila marketinški video AXE-u kazao je kako u svijetu ne postoji jednodimenzionalna ideja muškosti.

"Željeli smo da video bude sveobuhvatan što je više moguće. Željeli smo muškarcima dati osjećaj povjerenja i osloboditi ih stereotipa o tome šta znači danas biti muškaraca", kazao je Cavallone.

Ipak kritičari upozoravaju kako ni AXE nije toliko nevin u cijeloj priči s obzirom na to da su ranije u svojim reklamama itekako promovisali isklesane muškarce i žene koji su setove proizvoda prodavali odlično.