Pametan način reciklaže
14

Asics pravi patike od viška materijala korištenog u proizvodnji zračnih jastuka za automobile

D. B.
Aktuelni trend u automobilskoj industriji je sve veća upotreba recikliranih i održivih materijala u proizvodnji unutrašnjosti, no ipak postoje dijelovi automobila koje je teško reciklirati. Međutim, brend sportske odjeće Asics ima rješenje za jedan od problema.

Asics je u saradnji s japanskom kompanijom Toyoda Gosel pronašao način da upotrijebi ostatke tkanine koji nastaju u proizvodnji zračnih jastuka namijenjenih automobilima, a koji bi se inače bacili. Riječ je o izdržljivom i fleksibilnom materijalu, što ga čini sjajnim za izradu gornjeg dijela patika.

Tako je nastao novi model pod nazivom Asics Gel-Sonoma 15-50, cross-country verzija Gel-Sonoma patika za trail trčanje. Dizajneri su zadržali crveni konac i numerisanje koje je dio svih zračnih jastuka iz proizvodnje kompanije Toyoda Gosei. Na "jeziku" patika nalazi se skica zračnog jastuka. Asics će patike prodavati od 26. januara po cijeni od 128 dolara.

Ovo nije prvi put da je Toyoda Gosei pronašla pametan način recikliranja viška materijala. Kompanija već transformiše tkaninu zračnih jastuka i višak kože od presvlačenja upravljača u torbe i druge proizvode Re-S brenda.