{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slavni model nakon promjene spola: Andrej Pejić je postao Andreja

25.7.2014. u 12:06
49
221
Slavni model nakon promjene spola: Andrej Pejić je postao Andreja
49
Slavni androgeni model Andrej Pejić odsad je Andreja. Maneken je, naime, prošao kroz operaciju promjene spola, o čemu je odlučio progovoriti i javno
Slavni androgeni model postao je poznat kao "muški maneken koji je nosio žensko rublje" za slavna modna imena poput Marca Jacobsa i Jeana Paula Gaultiera.

Andrej Pejić je ranije ove godine konačno prošao kroz operaciju promjene spola, izašavši u javnost otvoreno kao transgender žena, te promijenivši ime u Andreja.

"Hvala vam svima na ljubavi i podršci koju ste mi davali svih ovih godina. Pomogli ste mi dosta kroz moje putovanje, naučila sam mnogo, a vaš odgovor na moju objavu me je podsjetio zašto sam odlučila ovo uraditi javno.
Mislim da se svi razvijamo i evoluiramo, kako postajemo stariji i to je normalno, ali želim misliti kako me moja nedavna tranzicija nije napravila drugačijom osobom. Ista sam osoba, nema razlike, samo je u pitanju drugačiji spol. Nadam se da to možete razumjeti", navela je Pejić putem svog Facebook pagea, dodavši:"Također bih voljela da pošaljem poruku svim onim mladim ljudima koji se ne uklapaju u konformističke gender definicije: znam da je teško, prošla sam kroz to, ali samo imajte na umu da je vaše pravo da vas prihvate na način na koji se sami identificirate – zaslužujete istu vrstu poštovanja kao i bilo koje drugo ljudsko biće na ovoj planeti. Kao transgender žena, nadam se da ću pokazati kako i nakon tranzicije osoba može biti sretna i uspješna u novom poglavlju svog života, a bez da se otuđuje od svoje prošlosti. I, najvažnije – razlike ne trebaju biti razlog podjela – ujedinimo se u zajedništvu".

"Rođena u pogrešnom tijelu"Nakon svoje objave, Andreja je dala i ekskluzivni i intervju za People, u kojem objašnjava sam proces, te govori o svom djetinjstvu, tokom kojeg je sve vrijeme znala da je, kao transgender žena, "rođena u pogrešnom tijelu".

"Želim podijeliti svoju priču sa svijetom, budući da to smatram svojom društvenom odgovornošću. Nadam se da će otvorenost o ovoj temi učiniti da transgender teme postanu manje tabu", kazala je Andreja u izjavi za People.

"Oduvijek sam sanjala o tome da sam djevojčica, a jedno od mojih najranijih sjećanja jeste ono kad sam plesala u maminoj suknji pokušavajući da izgledam kao balerina", priča Andreja.Međutim, stvari su se promijenile nakon što se s porodicom preselila u Australiju. Do 9. godine, Andreji je poslana, kako je naziva, ''društvena poruka od strane njenog brata i prijatelja u školi!, da je vrijeme da "ostavi svoje haljine i lutke".

"Željela sam biti dobro dijete i zadovoljiti svoje roditelje", priča Andreja, koja je iz tog razloga odlučila da se više druži sa dječacima, te se iskuša u nekom od timskih sportova.

"Svoje snove i maštanja sam čuvala za sebe i postala prilično dobra u tome da se ponašam kao dječak. Ali, zapravo sam skrivala ono što jesam", priča Andreja.

"Google mi je promijenio život"Sa svojih 13 godina, njen se život promijenio, zahvaljujući jednom digitalnom otkriću.

"Ušla sam u biblioteku, sjela za računar i u Google ukucala "promjena spola". Moj se život promijenio. Informacije su sa sobom donijele određeno olakšanje. Internet mi je dao mogućnost i saznanje da postoje riječi i medicinski termini kojima se može opisati ono što ja osjećam. Znala sam da je to ono što trebam uraditi", kaže Pejić.

Maloljetnici koji se odluče na promjenu spola, prolaze kroz mnogobrojne teškoće; ukoliko se radi o javnom zdravstvu, za takvu je transformaciju potrebna odluka suda, a Andreja za to nije imala ni novca, a ni vremena, budući da je znala kako će muški hormoni uskoro početi mijenjati njeno tijelo."Znala sam da će me pubertet pretvoriti u nešto poput mog brata ili oca", priča Pejić, koja je u tom periodu odlučila početi uzimati blokatore puberteta (vrsta hormona za zaustavljanje puberteta, op. a.)

Andreju je najviše odgajala njena majka, te je imala sreću da je oduvijek imala punu podršku porodice na svom putovanju.

"Kad sam svoju situaciju objasnila mami, bratu i baki, bili su puni razumijevanja i podrške", priča Pejić, koja je nakon toga odlučila da nema razlog da se više skriva, te da svoju ženstvenu stranu želi otvoreno pokazati svima, bez straha od odbijanja.

"Plan je bio sljedeći: završiti srednju školu, ući u proces tranzicije, promijeniti operacijom spol i potpuno zaboraviti na moju mušku prošlost."

Ostvarenje u svijetu modeAndrejini su planovi krenuli drugim putem kada ju je sa 17 godina otkrio jedan modni agent.

"Bila je to prilika da vidim svijet i ostvarim neku vrstu financijske stabilnosti", kaže Andreja.

I iako je njeno ime bilo izlistano među muškim modelima u top agencijama širom svijeta, Andreja je imala priliku da nosi i za ženske i za muške modne kolekcije.Prisjeća se jednog momenta iz 2011. godine:

"Biti Gaultierova mladenka je bio specijalan trenutak za mene", priča Pejić, koja je nosila proljetnu kolekciju slavnog dizajnera.

Ipak, prije nekih godinu i po, Pejić je odlučila da se ponovo malo preispita.

"Bila sam ponosna na svoju "gender nekonformističku karijeru". Ipak, moj najveći san bio je da se osjećam ugodno u svom tijelu. Moram biti iskrena prema sebi, a karijera će se jednostavno morati prilagoditi tome."

Nakon toga je uslijedio sastanak sa doktorima u Sjedinjenim Američkim Državama, kako bi krenula i proces tranzicije i operacije promjene spola.

"Sretnija sam nego ikad, ovo sam sto posto ja"Andreja se sjeća dana o kojem je sanjala toliko dugo.

"Bila sam presretna kad je došao taj trenutak – sretna koliko čovjek može biti neposredno prije operacije", kazala je za People. Proces oporavka nakon operacije je bio prilično dug.

"Prošla su oko tri mjeseca prije nego sam se ponovo počela osjećati kao ona stara", kazala je.

Iako je Pejić u toku proteklih godina imala nekoliko momaka, trenutno je single, te kaže kako je "otvorena za ljubav".

Ali, ono najvažnije, piše People, uživa u novoj epizodi u svom životu.

"Svaki dan je novo otkriće. Osjećam se ugodnije u svojoj koži nego ikad ranije. Ovo sam sto posto ja", zaključuje Andreja."Potpuno se slažem sa Laverne Cow i Janet Mock", govori Pejić o odluci transgender žena koje su shvatile kako ne žele javno progovarati o svojim odlukama kada su njihovi seksualni organi u pitanju, te se fokusirati radije na aktivizam u polju trans zajednice.

"Ono što imate između nogu vas ne čini onima što jeste", zaključuje Pejić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: