Showbiz
15

Andreja Pejić snima film u kojem otkriva šokantne detalje o promjeni spola

Klix.ba
Transrodna manekneka Andreja Pejić pokrenula je kampanju putem Kickstartera kako bi prikupila potreban novac za snimanje dokumentarca "Andrej(a)" koji govori o njenoj izvanrednoj transformaciji iz androginog muškarca u ženu.

Dvadesettrogodišnja plavuša odlučila je da otvoreno izađe u javnost s informacijom o promjeni spola ranije ove godine, a sada otkriva i detalje, suprotno onome što su je savjetovali njeni agenti. Oni smatraju da je suviše rano za nsimanje filma te da bi to moglo imati negativan utjecaj na njenu karijeru.

Nadam se da ću, ako podijelim sa svijetom svoju humanost, bol, suze, smijeh, radost i najveću borbu kroz koju sam prošla, pomoći u tome da se rasvijetle pitanja vezana za transrodne osobe", kazala je Pejić.

Plavokosa manekenka i režiser Michael Hirschorn snimali su snimke za dokumentarac dvije godine, s fotografijama nje kao muškog modela, operacije i dana kada je sve otkrila javnosti.

Tim namjerava skupiti 200.000 dolara u sljedećih šest mjeseci, a do sada su prikupili 24.474 dolara putem Kickstartera.

Film će se baviti i tematikom koja trenutno okupira Andreju, a to je njen dosadašnji imidž i uspjeh kao muškog i androginog modela u poređenju s načinom na koji će je modna industrija doživljavati sada - kao ženu.

Trailer filma prikazuje Andreju kao mladog dječaka koji odrasta u izbjegličkom kampu u Srbiji. Njena porodica se "raspala" tokom rata. Andreja se potom preselila kod mame, s kojom je veoma bliska, u Australiju gdje su je otkrili "lovci na talente" dok je radila u McDonald'su. Postala je svjetski poznata nakon što je New York magazin stavio na naslovnicu 2011. godine i okrunisao je za "Najljepšeg dječaka na svijetu".

"Ako je željela da ostane uspješna morala ostati muškarac. To su rekli njeni agenti. To su rekli mediji. To je svijet očekivao. Njena porodica se oslanjala na to", piše u Kickstarter kampanji.

No, Andreja je to uradila i napustila agenciju DNA, te se pridružila The Societyju.

"Kada sam bila mala sanjala sam da budem djevojčica. To mi je bio najveći san. To je cilj koji sam imala cijeli život i sve me je vodilo ka tome", rekla je Pejić kratko prije operacije promjene spola u traileru.