Izazvali kritike
50

Malezijske novine objavile vodič za "prepoznavanje" gay osobe: Muškarci imaju bradu i vole teretanu

Klix.ba
Vodeće malezijske novine Sinar Harian objavile su vodič u kojem objašnjavaju kako prepoznati LGBTI osobe te su izazvale brojne kritike aktivista i javnosti koji tvrde da su ovim ugrozili mnoge živote.

U uputama navode kako gay muškarci imaju bradu i vole teretanu koju koriste ne da bi vježbali već da bi se divili drugim muškarcima. Navode i kako ti muškarci nose brendiranu odjeću.

"Oči gay muškaraca zasvijetle kada vide zgodnog muškarca", pišu ove novine.

Za lezbejke tvrde kako se često grle, drže za ruke i omalovažavaju muškarce. Homoseksualnost je ilegalna u Maleziji i kažnjiva je zatvorskom kaznom do 20 godina.

Aktivista i medijska zvijezda Arwind Kumar kritikovao je ovaj članak kazavši kako u zemlji postoje mnogo veći problemi od ovih.

"Ako zaista želite educirati društvo, objasnite im šta je opasnost od pedofilije, zlostavljanja, ubica i otmičara, ljudi koji zaista ugrožavaju njihove živote. Kako gay osobe ugrožavaju vaš život?", kazao je u videu.

Istakao je kako zna dosta muslimana i svećenika koji vole nositi bradu, te je upitao autore članka da li to pokušavaju reći da su i oni gay osobe.

"To je zaista glupo", rekao je.

Ovo je dodatno istaklo loša ljudska prava u Maleziji, posebno kada su u pitanju pripadnici LGBTI populacije.