promo
439

Malac Genijalac: U toku je upis u Međunarodnu školu za razvoj mentalnih sposobnosti djece

Djeca u Bosni i Hercegovini svoj talenat mogu graditi samo ako imaju sreće, a razvijanje nepoznatih skrivenih vještina je još rjeđe.

Škola radi po prestižnom japanskom programu "Hikari", što na japanskom jeziku znači "svjetlost", a simbolizira buđenje i razvoj naših intelektualnih potencijala. Ono što je specifično za ovaj program je upotreba drevne japanske računaljke soroban, kod nas poznate kao abakus. Već nakon nekoliko mjeseci pohađanja škole djeca mogu mentalno vizualizirati abakus u svojoj glavi i tako računati vrtoglavo velike brojeve u samo nekoliko sekundi.

Program mentalne aritmetike je namijenjen djeci od 4 do 12 godina, jer je to period života u kojem se ljudski mozak najdinamičnije razvija i tokom kojeg će nastati najveći broj neuronskih veza (sinapsi). Nakon ovog perioda mogućnosti za razvoj značajno su manje te je izuzetno važno ne propustiti ovu jedinstvenu priliku u životu djeteta.

Ciljevi programa mentalne arimtetike su poticanje i razvijanje intelektualnih vještina i kognitivnih sposobnosti polaznika počevši od ranog perioda života uz savladavanje rada na abakusu u četiri osnovne računarske operacije: sabiranje, oduzimanje, množenje i dijeljenje te savladavanje vještine mentalne aritmetike koja predstavlja vizualizaciju abakusa i računanje bez papira i olovke te bilo kojih drugih pomagala.

Kognitivni razvoj postiže se na zabavan i razigran način, radom koji se temelji na tri ključna aspekta: računanje abakusom, mentalna aritmetika i didaktičke igre. Upotrebom abakusa aktiviraju se obje moždane hemisfere čime se postiže maksimalan intelektualni potencijal. Nakon savladavanja rada na abakusu, učenici su u stanju obavljati kompleksnije računarske operacije sabiranja, oduzimanja, množenja i dijeljenja računajući bez ikakvih pomagala, isključivo misaonim putem.

Brzo računanje jasan je pokazatelj toga da su naši polaznici unaprijedili sposobnosti kao što su jasna vizualizacija, fokus, koncentracija, analitičnost, logičko razmišljanje i pamćenje. Poboljšava se način na koji polaznih sluša, obrađuje i razumije informacije, prepoznaje detalje, obavlja određene radnje i rješava probleme. A na kraju i ono čemu težimo, polaznici razvijaju samopouzdanje i inteligenciju što nesumnjivo dolazi paralelno s ovim procesom.

Jedno od najvažnijih nastavnih sredstava u našoj školi je Hikari web platforma. Naša platforma predstavlja fenomenalan poligon za vježbanje brzog računanja. Upotrebom ove platforme pruža se učinkovita podrška kućnom radu te učenici uz pomoć web platforme rješavaju domaće zadaće, uvježbavaju stečena znanja i vještine te se takmiče sa drugim polaznicim iz cijelog svijeta. Naša web platforma omogućava djeci kontinuiranu vježbu, kako u školi tako i kod kuće te omogućava učitelju i roditeljima jednostavno praćenje napretka.

Tokom mentalnog računanja djeca istovremeno izvršavaju više procesa: imaju jasnu mentalnu sliku abakusa ispred sebe; čuju i vide broj koji se emitira na ekranu preko platforme te ga pretvaraju u abakus broj; određuju koju će formulu upotrijebiti kako bi dodali ili oduzeli taj broj, "pomiču kuglice" u odgovarajući položaj na zamišljenom abakusu, pamte svaki dobiveni međurezultat - sve to u djelići sekunde.Taj proces vizualizacije i rješavanja konkretnih logičkih problema, koristeći se mentalnom slikom abakusa, povezuje lijevi i desni dio hemisfere mozga na jedinstven način i doprinosi razvoju velikog broja neuronskih veza - sinapsi.

Uslov za pohađanje programa mentalne aritmetike je da dijete poznaje brojeve od 0 do 9, da ih zna napisati i da razumije značenje nekog broja. Prije samog upisa dijete se testira. Ukoliko dijete nije trenutno spremno za ovaj program, roditeljima se predlaže program Numicon. Program "NUMICON - dobar s matematikom" je program za najmlađe od 3 do 5 godina. To je didaktičko-metodički sistem kreiran na sveučilištu Oxford, a 2015. godine je proglašen za najbolju svjetsku edukativnu matematičku metodu.

Proces učenja i razumijevanja brojeva odvija se kroz dodir, sliku i igru, a program djeci pomaže u razumijevanju brojeva i brojevnih sistema, u razvijanju mentalnih slika i u upoznavanju s matematičkim jezikom. Budući da je matematika prirodna nauka, upoznavanje s njom treba početi od najranijeg djetinjstva. Kako bi matematika bila zanimljiva, neophodno je probuditi i razviti interes za nju. Stoga je igra najbolji način za upoznavanje i druženje s matematikom, a Numicon je odličan za to.

Numicon nudi brojne mogućnosti za igru i istraživanje te omogućava:

  • Rad na različitim razinama znanja,
  • Uključivanje djece sa smanjenim razvojem pokreta,
  • Zajednički rad i individualni pristup,
  • Razvoj sposobnosti vizualizacije i mentalnog računanja,
  • Kognitivni razvoj i aktiviranje obje moždane hemisfere.

Rad se provodi u manjim grupama, od 6 do 8 polaznika, jednom sedmično u trajanju od dva školska časa.

Pored programa Mentalna aritmetika i Numicon, škola Malac Genijalac djeci nudi i Super um i Pobjedničko učenje.

Super um program obrađuje složene matematičke cjeline koje zahtijevaju veliku posvećenost i predanost radu. Polaznici ovog programa bave se zanimljivim temama koje imaju praktičnu primjenu u svakodnevnom životu. U mogućnosti su uspješno savladati zahtjevne matematičke operacije isključivo mentalnim putem, bez ikakvih pomagala. Polaznici se kroz Super um pripremaju za obrađivanje tema redovitog školskog programa, a obrađuju i teme koje obrazovni sistem ne nudi.

Nastavne cjeline koje se obrađuju su: množenje višeznamenkastih brojeva, dijeljenje sa ostatkom, prosti faktori, suma kvadrata, korjenovanje, proporcionalnost, jednačine, razlomci. Obrađuju se i druge zanimljive teme: preračunavanje valuta, računanje vremena, kalendar (određivanje dana u sedmici za bilo koji datum u prošlosti ili budućnosti).

Malac Genijalac je od septembra 2019. godine u svoju ponudu uveo i Pobjedničko učenje, koji je razvijen na osnovu saradnje sa Buzan centrom iz Velike Britanije. Program je zasnovan na inovativnoj nastavi u kojoj polaznik aktivno uči i stiče znanja primjenjujući raznovrsne inovativne tehnike učenja, čitanja i pamćenja.

Od izuzetne je važnosti da djca u nižim razredima osnovne škole zavole da uče, da uče lahko, efikasno, brzo i jednostavno. Takođe, neophodno je da što prije razviju funkcionalno i kreativno razmišljanje i nauče kako da ga uprotrijebe u cilju napredovanja na svim nivoima. Obrazovni program Pobjedničko učenje pomaže djeci baš u tome.

Program se sastoji iz dva dijela (modula):

  • Efikasno i ubrzano učenje - predviđen za djecu od 10 godina i starije. Tokom realizacijeovog modula, polaznici će naučiti: da stvaraju mape uma, mape znanja i baze znanja; da budu koncentrisani dok uče; da otkriju svoj stil učenja i kako da ga unaprijede; 12 principa pamćenja; kako da otkrivaju, obilježavaju i zapamte ključne pojmove; kako da se oslobađaju treme prilikom usmenog odgovaranja; cikluse pamćenja, da ne bi zaboravili ono što su naučili; osnovne tehnike brzog čitanja i kako da poboljšaju zapamćivanje pročitanog teksta.

  • Brzo čitanje i savršeno pamćenje - predviđen za djecu od 12 godina i starije. Djeca će naučiti da čitaju brzinom od 80 do 120 stranica teksta na sat, da poboljšaju stepen razumijevanja pročitanog teksta, da poboljšaju zapamćivanje pročitanog teksta, da brzo pretražuju sadržaj teksta, da brzo iz teksta izdvoje potrebne informacije, da nauče koje vrste memorija posjeduju i koje su njihove osobine, da nauče sedam memorijskih tehnika za pamćenje i prisjećanje neograničenog broja informacija, kako da informacije prebace iz kratkoročne u dugoročnu memoriju i kako da lako i brzo uče strane jezike

Kada se sve zbroji, djeca će u školi Malac Genijalac steći niz sposobnosti koje će im biti od velike koristi tokom cijelog života.

U toku je novi upis. Tokom septembra održavat će se i besplatni promotivni časovi, tako da svi roditelji koji su zainteresirani mogu prijaviti svoje dijete na kontakt telefone:

- Malac Genijalac Centar - 061/557-667 Programi: Numicon, Mentalna aritmetika i Super um.

- Malac Genijalac Novo Sarajevo - 062 / 672 711 i 061 / 380 612 Programi: Numicon, Mentalna aritmetika i Pobjedničko učenje – prvi put u Sarajevu od oktobra 2020.

- Malac Genijalac Novi Grad - 061/ 557 - 667 Programi: Numicon, Mentalna aritmetika i Super um.

- Malac Genijalac Ilidža - 061/ 263 - 528 Programi: Numicon i Mentalna aritmetika.

- Malac Genijalac Visoko - 061/ 358 - 362 i 062/ 909 - 209 Programi: Numicon, Mentalna aritmetika, Super um i Pobjedničko učenje.

- Malac Genijalac Zenica – 062/ 909 - 209 Programi: Numicon i Mentalna aritmetika.