lifestyle
2

London: U januaru 2017. počinje rekonstrukcija Big Bena

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
U januaru naredne godine započinje rekonstrukcija Big Bena, simbola Londona i najveće sat-kule sa zvonikom na svijetu.

Parlament Velike Britanije je još prošle godine potvrdio kako bi veliki toranj sa satom u srcu grada mogao stati ukoliko se ne primjene drastične rekonstrukcije objekta.To će koštati 29 miliona funti (42 miliona dolara) što je najveći popravak sata proteklih nekoliko decenija. Novac će biti utrošen na fiksiranje sata teškog 13 tona čije kazaljke su postavljene unutar željeznog okvira prečnika sedam metara.

Kazaljka koja pokazuje časove dugačka je 2,7 metara dok je kazaljka koja pokazuje minute dužine 4,3 metra.Rekonstrukcija drevnog londonskog sata učinit će da njegov mehanizam bude suspendovan na četiri mjeseca što će biiti njegov najveći zastoj u 156 godina dugoj istoriji.

Stanovnici grada na rijeci Temzi tvrde kako je objekt prethodnih godina pretrpio značajna oštećenja na krovu, te tvrde da bi „zastoj u radu sata narušio međunarodnu reputaciju Londona“.

Inače, nakon izgradnje sat-kule u neogotičkom stilu, mehanizam sata završen je 1854. godine nakon čega je sedmog septembra 1859. godine sat zvanično počeo sa radom. Big Ben tako dugi niz godina važi za najtačniji sat na svijetu, a zvuk njegovog zvona koristi se u mnogim satovima širom svijeta.

Često nazvan „veliki gospodin“, Big Ben je simbol Engleske i njenog glavnog grada.