Postoje objašnjenja
8

Zašto psi uriniraju u svoju posudu s hranom, a mačke grizu ekran laptopa?

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Pronašli smo objašnjenja nekih veoma neobičnih oblika ponašanja naših dragih ljubimaca.

Naši ljubimci, kako oni četveronožni, tako i oni pernati, skloni su nekim neobičnim ritualima, koji nas ponekad mogu nasmijati, ali i zabrinuti. Ako ste se zapitali zašto vaši ljubimci imaju određene navike koje ne možete objasniti ili razumjeti, možda će vam pomoći sljedeća pojašnjenja ponašanja kod životinja.

Papagaji: Ogledalce, ogledalce

Papagaji pokazuju puno zanimanja za svoj odraz u zrcalu, što je veoma sladak prizor. Ono što zbunjuje je pojava da se papagaj umiljava svom odrazu u jednom trenutku, a u drugom bude agresivan prema istom, ovisno o veličini ogledala. Razlog takvog zbunjujućeg ponašanja je činjenica da papagaji ne prepoznaju svoj odraz.

Jedine ptice sposobne prepoznati svoj odraz u ogledalu su golubovi i svrake. Što se papagaja tiče, usprkos njihovoj znatnoj inteligenciji, nisu u stanju prepoznati sebe u ogledalu. Zato oni svoj odraz mogu pomiješati sa suparnikom ili, čak, potencijalnim prijateljem.

Ako papagaj nježno gricka svoj odraz, riječ je o prijateljskoj naklonosti. On zamišlja da tako čisti drugu jedinku. S obzirom na to da preokupiranost papagaja ogledalima nije štetna, preporučljivo je pokraj ogledala smjestiti postolje, stajalicu ili penjalicu za njega kako bi mogao uživati u "društvu".

Mačke: Zalogaj ekrana

Ako mačke gledaju neku snimku na laptopu ili TV-u koja je njima uzbudljiva, postoji mogućnost da gricnu ekran. Iako nije provedeno konkretno istraživanje u ovom pogledu, smatra se da mačke imaju običaj gristi ekran laptopa ili TV-a, jer su uznemirene činjenicom što ne mogu dotaknuti, ili čak napasti, ono što je prikazano na snimci, kao na primjer, prizor ptica ili miševa.

Kod životinja koje su lovci, što podrazumijeva i mačke, razigrano ponašanje u bliskoj je vezi s lovačkim instinktom. Ovakvo ponašanje nije štetno po mačku, a postoji i način kako se nadovezati na njega tako što ćete držati igračku ili laser u blizini TV-a, odnosno, kompjutera, piše National Geographic.

Psi: Komunikacija uriniranjem

Naši psi imaju običaj ponekad izvršiti malu nuždu u svojoj posudi s hranom. Riječ je o obilježavanju teritorija, bilo da je riječ konkretno o posudi ili o okruženju u kojem se pas hrani. Ovaj oblik ponašanja je osobito naglašen u kućanstvu u kojem obitava nekoliko pasa.

Postoji vjerojatnost i da se pas boji ili trpi maltretiranje drugog psa, pa zbog toga osjeća potrebu uriniranjem obilježiti ono što mu pripada. U ovakvim situacijama je preporučljivo da se svaki pas hrani u zasebnom prostoru, a pomaže i primjena keramičkih ili posuda od nehrđajućeg čelika umjesto plastičnih, jer se tako miris psa zadržava.