Misle na sebe
20

Treneri pokazali: Psi spremni lagati kako bi dobili ono što žele

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Psi su inteligentna bića i vjerujemo im, oslanjamo se na njih da nam čuvaju kuću, vodiči su slijepim osobama i pomažu pri policijskim istragama. Ipak, naši dlakavi prijatelji jesu lojalni, ali nisu nesebični, pokazali su treneri u novom istraživanju

Provedena su brojna istraživanja koja su pratila i proučavala ponašanje i inteligenciju raznih pasmina. Naučnici su dokazali da psi mogu razumjeti što im govorimo, ali i da nas uz pomoć taktike mogu obmanuti kako bi dobili što žele.

Psi su pametniji nego što mislite

U istraživanju koje je objavljeno u magazinu Animal Cognition, sudjelovalo je 27 pasa različitih pasmina, starosti između 1,5 godine i 14 godina. Istraživači su htjeli vidjeti hoće li psi pokušati obmanuti ljude koji im se ne sviđaju. Ispostavilo se da su nas psi u stanju slagati, ako to znači da će dobiti ono što žele, prenosi Bright Side.

Znaju kako nas obmanuti

Treneri su psima tokom istraživanja dali da izaberu omiljenu poslasticu, kobasicu ili keksić za pse. Nakon toga su im pokazali tri kutije. U prvoj i u drugoj kutiji nalazile su se njihove omiljene poslastice, dok je treća kutija bila prazna.

Dvije djevojke psima daju zapovijed "pokaži mi hranu", nakon koje im psi trebaju pokazati u kojoj se kutiji nalazi poslastica. Prije samog eksperimenta psima je objašnjeno šta trebaju raditi.

Trik je sljedeći - Jedna djevojka je darežljiva i sarađuje sa psom, što znači da ako joj pas donese kutiju u kojoj se nalazi poslastica, ona će mu tu poslasticu dati da pojede. Druga djevojka ne sarađuje i jako je "sebična" pa pas neće dobiti poslasticu koju želi. Ona će umjesto toga uzeti poslasticu i staviti je u džep.

Nakon toga se psi vraćaju svojim vlasnicama koji će im dati identičnu zapovijed, ali i nagradu kada donesu pravu kutiju. Ako je kojim slučajem poslasticu uzela "sebična" djevojka, psi neće dobiti ništa.

Tako je stvorena šansa da psi taktikom zavaraju dame koje sudjeluju u eksperimentu. Rezultati su pokazali da su psi "darežljivoj" djevojci donosili kutiju s poslasticom u 80 posto slučajeva, dok su "sebičnoj" djevojci donosili kutiju s poslasticom u 20 posto slučajeva. Ovaj rezultat naveo je istraživače da zaključe kako su psi sposobni lagati ako im to ide u prilog.

Lojalni, ali nisu nesebični

Ovo otkriće ne znači da ne trebamo vjerovati psima. Oni su i dalje slatki, lojalni i vrijedni poštovanja. Naučnici ističu kako je važno da znamo da psi nisu potpuno nesebična bića te da mogu lažirati određena ponašanja kako bi dobili nešto zauzvrat.