Genetska mutacija
1.1k

Sphynx mačke zbog svog izgleda spadaju među najskuplje ljubimce na svijetu

I. S.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Sphynx mačke zbog svog specifičnog izgleda spadaju među najskuplje ljubimce - koštaju od 3.500 do 6.000 dolara. Prirodna genetska mutacija stvorila je ovu zdravu rasu.

Porijeklo sphynx mačaka seže do domaće mačka koje je 1966. u Torontu u Kanadi rodila "bezdlakog" mačića. Sphynx mačke nisu sklone ozbiljnim genetskim ili zdravstvenim problemima. Kada je riječ o njihovom karakteru, odane su, razigrane i uživaju biti u centru pažnje ljudi. Vole se družiti s drugim rasama mačaka, ali i psima.

Nemaju "klasično" krzno, ali imaju tanku dlaku na ušima, licu, repu i šapama. Iz tog razloga treba ih držati u zatvorenom prostoru jer su vrlo osjetljive na hladnoću i lako mogu izgorjeti na suncu. Treba ih nježno brisati vlažnom spužvom svakog dana kako bi se spriječilo nakupljanje ulja na koži, a kupati jednom sedmično.

Ove mačke su srednje veličine. Ženke mogu težiti samo šest kilograma, dok veći mužjaci mogu imati čak 14 kilograma. Mogu se prilagoditi svakom domu, sve dok su ih vlasnici spremni voljeti i pružati im potrebnu njegu.