U Sarajevu
162

Revijalna izložba kućnih ljubimaca održana u Osnovnoj školi "Šip"

N. C.
Danas je u Osnovnoj školi "Šip" održana zanimljiva revijalna izložba kućnih ljubimaca povodom Svjetskog dana životinja koji se obilježava u ovom mjesecu.

Učenici su se rado odazvali, bile su tu mačke, psi, kornjače, ptice, hrčak... Stručni žiri izabrao najljepše ljubimce. Svi učesnici su dobili zahvalnice.

Iz Osnovne škole "Šip" poručuju kako se nadaju da će ova izložba postati tradicionalna.

Svjetski dan životinja je međunarodni dan koji se obilježava 4. oktobra svake godine, posvećen pravima životinja i njihovu blagostanju, s posebnim naglaskom na odnosu čovjeka prema ostalim životinjama i važnosti svih životinja za život na Zemlji.

Proglašen je 1931. na konvenciji ekologa u Firenci da bi se naglasio nepovoljan položaj ugroženih vrsta. Za Svjetski dan životinja bio je odabran 4. oktobar jer se toga dana slavi svetkovina sv. Franja Asiškog, sveca zaštitnika životinja.

Otada je Svjetski dan životinja postao dan prisjećanja i odavanja počasti svim životinjama, a poseban je naglasak stavljen na ljude koji vole i poštuju ostale životinje. Dan se slavi na razne načine u svakoj zemlji bez obzira na nacionalnost, religiju, vjeru ili političku ideologiju.