Nemojte ih ignorisati
15

Ponašanje vašeg psa može otkriti da vam je partner nevjeran? Na ovaj detalj obratite pažnju

I. B.
Psi su u ovim situacijama skloni promjeni ponašanja prema vlasniku (Ilustracija: Shutterstock)
Psi su u ovim situacijama skloni promjeni ponašanja prema vlasniku (Ilustracija: Shutterstock)
Dobiti psa za ljubimca znači imati svog najboljeg prijatelja koji će vas bezuslovno voljeti, a nedavno sprovedena istraživanja pokazala su i kako vam ovi ljubimci mogu otkriti i to da vam je vaš partner možda nevjeran.

Prema Mirroru, anketa YouGov-a pokazala je da jedna od pet osoba u Engleskoj ima aferu, dok je stranica za upoznavanje IllicitEncounters istakla da veliki broj njezinih članova koristi svog ljubimca kao izgovor za susret sa svojim ljubavnicima, bez da probude sumnju kod partnera.

U posljednjoj studiji u kojoj je sudjelovalo više od 2.000 članova, njih 60 posto istaklo je kako preferira šetnju pasa kao "ljubavni sastanak", jer ih nadopunjuju i ne zahtijevaju dodatne troškove, što je još jedan od razloga zašto je ovo najčešći izbor nevjernih osoba.

Stoga, spomenuta kompanija za upoznavanje odlučila je proširiti istraživanje te je razgovarala sa stručnjakinjom za ponašanje pasa Annom Webb, koja je otkrila i da ovi ljubimci mogu svojim ponašanjem odati nevjerne partnere.

Webb smatra da je ovakvo što itekakako moguće. Unatoč tome što psi ne mogu razumjeti što je varanje, njihova sposobnost njuha može im pomoći da tačno odrede gdje ste bili, s kim ste se susreli i što ste radili, a naročito zahvaljujući mirisima koje vaše tijelo i odjeća upijaju.

Krzneni prijatelji također znaju "čitati" vaše sićušne izraze lica, položaje tijela i izravan kontakt očima.

"Kad nanjuše novi miris, oni će ga zapamtiti, pogotovo ako je u on u korelaciji s raspoloženjem njihovog vlasnika", objašnjava Webb, prenosi Independent.

Ona je također prepričala i iskustvo žene koja je imala ljubavnika, a čiji je pas gotovo skroz promijenio ponašanje prema njoj.

"Imam koker španijela koji mi je gotovo cijeli dan ležao uz bok, ali nakon što sam upoznala drugog muškarca, kojeg on nije upoznao, njegovo ponašanje se promijenilo. Prije bi me čekao na vratima, a sada me samo pogleda i pobjegne. Počeo je da me izbjegava, pa čak nekada i laje na mene", otkrila je ona.

Ako vaš pas pobjegne od vašeg partnera ili ga prestane "uvažavati", to bi mogao biti znak da se s njim događa nešto sumnjivo, naročito ako su ranije bili jako privrženi.

Ova nevjerovatna bića imaju oko 300 miliona olfaktornih receptora u nosu, dok ljudi, s druge strane, imaju njih šest miliona.

Psi također imaju mjesto u svom mozgu koje "pohranjuje" sve mirise koje su osjetili, stoga će uvijek drugačije reagovati na one koji im nisu poznati.

Neke od pasmina poznatih po tome što imaju odličan njuh su lovački psi te njemački ovčari i retriveri koji su inače izuzetno popularna rasa kod ljudi.