Nije najbolja opcija
44

Pažljivo birajte obroke za ljubimce: Koliko je zapravo sigurno da mačke piju mlijeko?

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Mnogi ljudi smatraju da je sasvim uobičajeno mačkama davati mlijeko, ali to i nije baš najbolja opcija. Poput ljudi, mačke bi zapravo mogle imati probavne smetnje od mlijeka.
Prema vodećoj britanskoj humanitarnoj organizaciji People's Dispensary for Sick Animal, davanje mlijeka odraslim mačkama zapravo moglo učiniti više štete nego koristi. To je zato što mačke često gube toleranciju na laktozu odnosno šećer koji se nalazi u mlijeku.

"Kod većine mačaka, sposobnost probave laktoze opada nakon odvikavanja. Kao rezultat, mlijeko može uzrokovati probavne probleme kod mačaka i dovesti do simptoma poput proljeva ili povraćanja", navela je Nathalie Dowgray, koordinatorica udruženja International Society of Feline Medicine.

Dowgray navodi da neke mačke mogu zadržati toleranciju na laktozu, ali osim toga, kravlje mlijeko nema dodatne hranjive vrijednosti za vašu mačku. To se posebno odnosi na situaciju u kojoj se mačka hrani visokokvalitetnom i uravnoteženom hranom.

Objasnila je da je kravlje mlijeko puno masti te da kao takvo, može uzrokovati prekomjernu težinu kod mačke. Uz to, kravlje mlijeko sadrži i fosfate pa je važno da mačke kojima je dijagnosticirana bolest bubrega, ne piju ovu namirnicu.

Studija iz 2017. godine objavljena u Journal of Feline Medicine and Surgery navodi da fosfor može ugroziti zdravlje bubrega kod mačaka s hroničnom bubrežnom bolešću.

Prema Hastings Veterinary Hospital u Burnabyju, mačke i dalje mogu imati želju za ispijanjem mlijeka unatoč potencijalnim problemima. To je zato što mlijeko mogu povezati s pozitivnim sjećanjima iz vremena kada su bili mačići.