U Zoološkom vrtu
319

Nakon 15 dana borbe uginula lavica Kiki pronađena na lokalnom putu u Srbiji

N. O.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Petomjesečna lavica pronađena kako luta lokalnim putem kod Subotice nakon 15 dana borbe u Zoološkom vrtu Palić je uginula.

Na Facebook stranici Zoološkog vrta Palić podijelili su tužnu vijest napisavši da lavica, koju su nazvali Kiki, više nije s nama.

"Poslije 15 dana borbe, izgubila je svoju životnu bitku, uprkos našim najvećim naporima da je povratimo. Kiki je uginula šestog oktobra, oko 21 sat", naveli su.

Poručili su kako se nadaju da se ovakvi slučajevi zloupotrebe životinja kod nesavjesnih "vlasnika", kao što je bio njen, više neće događati.

"Slučaj lavice Kiki pokazao je, nažalost, da dokle god postoje ljudi koji kupuju divlje životinje iz zabave, bez provjere uslova za držanje i svijesti da moraju da imaju dozvolu za držanje dobijenu isključivo od Ministarstva zaštite životne sredine, u naša prihvatilišta stizat će ptice odsječenih krila spriječene tako da pobjegnu, ptice ulijepljenih kljunova da ih niko ne bi čuo, životinje različitih vrsta koje ostaju bez vazduha u kutijama u kojima su skučene, pa i takve poput male lavice", naveli su u nastavku.

Podsjetimo, prolaznik je pronašao lavicu kako luta Čantavirskim putem u Subotici nakon čega je pozvao policiju koja ju je potom odvela u zoološki vrt.

Inače, ovaj slučaj iz Srbije ponovo je doveo u fokus problem krijumčarenja divljim životinjama na Balkanu. Podsjetit ćemo, ujedno, da se ovakav problem javio i u BiH, tačnije sarajevskim Poljinama, gdje je ranije ove godine mladunče lava bilo kućni ljubimac.

Kantonalna inspekcija Kantona Sarajevo se u maju ove godine očitovala o ovom slučaju i saopćila da mladunče lava nikada nije bilo na Poljinama, uprkos fotografijama koje su dijeljene na društvenim mrežama.