Birajte najbolje
46

Koje voće je dobro za vašeg psa?

T.T.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Jedan od zdravih načina kako dopuniti obrok svom psu je dodati mu voće, ali je jako važno dati mu samo ono koje smije jesti.

Osim što je ukusno, voće psima pruža niz zdravstvenih koristi. Međutim, psi smiju konzumirati samo određene vrste voća, a mi smo izdvojili vrste koje uglavnom već imate kod kuće.

Jabuke

Jabuke su odlična poslastica za pse koji uživaju u hrskavoj teksturi. Ovaj izbor voća je bogat vlaknima, kalcijem i vitaminima C i A. Možete ih narezati na komadiće i ponuditi psu kao poslasticu tijekom treninga.

Kako biste psa nahranili jabukom na siguran način, nužno je ukloniti njenu jezgru sa sjemenkama, jer ih pas ne smije pojesti. Sjemenke su otrovne, a jezgra jabuke može se zalijepiti za jednjak.

Jabuke možete osušiti u dehidratoru ili u pećnici i tako napraviti užinu za psa. Također, možete ih staviti u blender i napraviti umak s kojim ćete preliti njihovu hranu.

Banane

Iste benefite koje mi imamo od banana, imaju i psi. Banane su bogate kalijem, vlaknima, magnezijem, vitaminima C i B6. Ipak, banane, kao i drugo voće, psima treba davati u malim količinama da ne bi dobili probavne smetnje ili proljev.

Psima ne smijete dati koru od banane, jer im može napraviti začepljenje u crijevima.

Bananu možete narezati na male komade ili je možete izgnječiti i pomiješati sa psećom hranom. Također, možete napraviti pire od banane i pomiješati s nemasnim jogurtom.

Treća opcija je zamrznuti ju, pa narezati ili obrnuto.  Dobit ćete odličnu poslasticu koja rashlađuje tijekom vrućih ljetnih dana.

Ako pas mora uzeti tabletu, a neće, banana se pokazala kao odlično rješenje. Samo utisnite tabletu u komad banane i problem je riješen.

Borovnice

Borovnice su odličan izvor vitamina C, fitokemikalija, antioksidansa i vlakana. Njihova veličina omogućava psu lako ih konzumirati. Dodavanje borovnica i druge hrane bogate antioksidansima u prehranu starijeg psa pomoći će umanjiti efekte smanjenih kognitivnih funkcija, navodi Love to Know.

Dinje

Dinje možete dati svom psu u jako malim količinama zbog visokog sadržaja šećera. Male količine dinje pružit će psu vlakna, antioksidanse, kalij i vitamine A, B6 i C.

Kako dinja sadrži dosta vode, možete zamrznuti jednu krišku ili nekoliko komada i tijekom vrelih dana davati psu po malo kako bi ostao hidriran.

Kao i borovnice, antioksidansi u dinji mogu biti odličan dodatak prehrani kod starijih pasa, dok visok sadržaj vlakana pomaže psima izboriti se sa zatvorom.

Koru od dinje ne biste trebali dati psu, jer može napraviti smetnje pri probavi.

Brusnice

Sigurno ste primijetili da premium hrana za pse sadrži brusnice kao sastojak. One su sigurne za pse, ali mogu napraviti neke probleme. Možda se psu neće svidjeti njihov okus, jer mogu biti prilično opore. Najviše što izaziva brigu su sušene brusnice koje mogu biti izmiješane s voćem koje je toksično za pse, kao što je suho grožđe. U suho voće se uglavnom dodaje šećer, pa ih iz tog razloga nije dobro dati svom psu.

Kivi

Kivi je prepun vitamina C i kalija i zdrava je poslastica za psa. Kao i svako voće, i kivi se daje u malim količinama. Nikada ne treba dati psu cijeli kivi, jer ga pas može pokušati cijelog progutati, što može biti potencijalno opasno. Kivi je potrebno oguliti, jer njegova koža može dovesti do proljeva.

Mango

Sve dok je oguljen, bez sredine i bez koštica, mango može biti sigurna poslastica za vašeg psa. On je odličan izvor vitamina A, B6, C i E, a tu su i vlakna koja pomažu psu kada ima zatvor.  Ipak, mango je potrebno davati u izuzetno malim količinama kako se ne bi izazvao suprotan problem – proljev.

Naranče

Odličan su izvor vitamina C i kalija, ali sadrže dosta šećera i zato se preporučuju u jako malim količinama. Jedna do dvije kriške će biti sasvim dovoljne pružiti zdravstvene benefite psu, a da mu ne uznemire želudac. Kora od naranče može izazvati probleme sa želucem, te je ne treba nikada davati psu. Isto tako, potrebno je ukloniti sjemenke.

Breskve

Svježe breskve mogu se dati psu, ali ne i one iz konzerve, jer su prepune šećera i raznih drugih kemikalija. Također, središnji dio je potrebno ukloniti s košticom, jer oni sadrže amigdalin, sastojak koji je otrovan. Breskvu je potrebno oguliti, jer njena kožica može kod psa izazvati gušenje.

Kruške

Kruške su pune vitamina A i C, kao i zdravih vlakana. Psi uživaju u njihovom okusu i čvrstoj strukturi. Kod kruške se ponavlja isti postupak: uklanja se sredina s košticama koje su otrovne za pse.

Jagode

Svježe jagode su potpuno sigurne za pse, a odličan su izvor vlakana, folata, kalija, vitamina C i antioksidansa. Obavezno uklonite peteljke i lišće i dobro ih operite. Zamrznute jagode možete narezati i počastiti svog ljubimca u vrućim ljetnim danima.

Lubenica

Može se dati psu, ali moraju se ukloniti sve koštice. Zbog visokog sadržaja šećera psi ih ne bi smjeli konzumirati u velikim količinama. Koru od lubenice nikada ne treba dati svom psu, jer će mu izazvati probleme sa želucem.

Lubenica je idealna poslastica tijekom ljeta zbog velikog sadržaja vode, a kako ima visoku razinu kalija i vitamina A, B6 i C odlična je i za zdravlje vašeg psa, sve dok je jede u malim količinama.

Kako hraniti psa voćem?

Pojedini veterinari savjetuju da voće treba činiti 10% od ukupnog dnevnog obroka. Umjerena konzumacija voća je jako važna. Ako imate psa koji ima prekomjernu težinu ili dijabetes, najbolje je prvo se posavjetovati s veterinarom, jer neko voće ima previše šećera za njih. Uvijek obratite pažnju na psa nakon što mu date voće, kako biste mogli uočiti neobično ponašanje ili simptome poput povraćanja, zatvora, proljeva.

Jedna od opcija je umjesto svježeg voća povremeno dati psu fermentirano voće. Ono predstavlja dobar izvor prirodnih probiotika, lakše je za probavu, a neka istraživanja su pokazala da mogu pomoći psima sa sindromom iritabilnih crijeva, pa čak i rakom.