Budite strpljivi
21

Kako dresirati novog ljubimca: Ovi savjeti sigurno će vam pomoći

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kućni ljubimci zaista su divni, ali prilagoditi ih životu u kući zna biti naporan posao. Evo nekoliko praktičnih trikova.

Svi oni koji imaju kućne ljubimce znaju koliko ih je teško dresirati i naučiti ih da se ponašaju u skladu sa životom u kući, navodi Love To Know.

Zato ćemo vam predstaviti nekoliko pravila dresure kojima ćete lakše naučiti svoje ljubimce lijepom ponašanju.

  1. Izaberite lokaciju za dresuru

Najidealnije bi bilo izabrati mjesto u svom dvorištu, blizu vrata koja ćete koristiti za izvođenje svog ljubimca. Dobro razmislite koja bi lokacija bila najbolja za početak dresure vašeg psa jer ih je, kad se jednom naviknu obavljati fiziološke potrebe na tom mjestu, teško natjerati da to promijene.

 2. Uspostavite raspored obuke

Steknite naviku svog ljubimca voditi na mjesto koje ste odabrali za dresuru u isto vrijeme nekoliko puta dnevno. Preporučuje se da stanku za obavljanje nužde za vašeg ljubimca radite 30 minuta nakon što je imao obrok, kao i još nekoliko puta tokom dana.

  1. Koristite izraz za zapovijed tokom dresure

Izaberite izraz koji ćete koristiti kao zapovijed onda kada vaš ljubimac treba ići u toalet. Kada sa štenetom stignete na mjesto koje ste izabrali, izgovorite zapovijed. To će pomoći psu da zapovijed poveže s radnjom koju treba napraviti, kao i s lokacijom na kojoj se nalazite. Kada vaše štene odraste i počnete ga voditi u parkove, na putovanja i u goste, ove će mu zapovijedi pomoći da svoje ponašanje prilagodi novim okolnostima u kojima se nalazi.

Tokom dresure možete koristiti bilo koje izraze koji vam odgovaraju. Ipak, budite sigurni da se te riječi neće upotrebljavati na bilo kojem drugom mjestu, na kojemu ne želite da pas obavlja nuždu.

  1. Dajte mu nagradu za lijepo ponašanje

Kada vaše štene pokaže poslušnost i lijepo ponašanje, nagradite ga. Pohvala i nagrada pokazat će mu da je njegovo ponašanje poželjno i pohvalno. Izbjegavajte kažnjavanje kada pas napravi neku grešku jer nije ni realno očekivati da tokom dresure životinje ne griješe.

Da bi dresura imala učinka i kako biste se što bolje fokusirali na dresuru psa, usredotočite se na nagrađivanje lijepog ponašanja šteneta, a ne na kažnjavanje lošeg.

  1. Budite strpljivi

Strpljenje je možda i najvažniji element pri dresuri. Kao što prilagođavanje psa životu u kući nije nemoguć zadatak, isto tako nije ni lak. Na vama je da uspostavite osnovna pravila i držite se rutine dresure. Važno je zapamtiti i to da je proces dresure jednako stresan za vašeg ljubimca kao i za vas, i da ne smijete izgubiti strpljenje nijednog trenutka.

Pored ovoga, postoji još nekoliko vještina koje vaš ljubimac može naučiti.

Sjedi!

Svaki pas trebao bi naučiti sjediti. Kada budete spremni izdvojiti svoje vrijeme i naučiti ga tome, obavezno odaberite lokaciju na kojoj ćete imati što manje smetnji sa strane.

  1. U džep stavite nekoliko slasnih poslastica za pse, poput komadića sira ili hrenovke.

  2. Namjestite svog ljubimca da stoji ispred vas.

  3. Pokažite mu poslastice.

  4. Pokažite prema zemlji i recite svom ljubimcu da sjedne.

  5. Bez ponavljanja tih riječi, rukama postavite ljubimca u sjedeći položaj.  To ćete najbolje napraviti tako što ćete mu lagano gurnuti donji dio leđa prema zemlji.

  6. Jednom kada se pas nađe u sjedećem položaju, pomazite ga i hvalite ga.

Vježbajte ovo nekoliko minuta svakog dana i na kraju će ljubimac početi sjediti po zapovijedi, čim to zatražite od njega. Vrlo je važno da riječ za naredbe izgovorite samo jednom tokom procesa obuke, inače možete nenamjerno istrenirati psa da sjedne nakon što naredbu čuje određeni broj puta umjesto jednom.

Lezi!

Nakon što ste psa naučili sjediti, možete nastaviti dalje i učiti ga i kako leći.

  1. Kada odlučite da ga naučite i tome, prvo što ćete morati napraviti jest da mu izdate naredbu da sjedne.

  2. Dok se vaš pas nalazi u sjedećem položaju, naredite mu da legne, držeći poslasticu u ruci, ali dovoljno visoko da vam je ne može oteti.

  3. Lagano spuštajte poslasticu prema dolje, nježno gurajući svog ljubimca da je prati.

  4. Jednom kada se vaš ljubimac nađe u željenoj poziciji, nagradite ga poslasticom.

Ponavljajte ovo nekoliko dana nekoliko minuta, sve dok vaš pas ne nauči leći odmah po zapovijedi.

Prevrni se!

Nakon što vaš pas nauči nekoliko osnovnih stvari, možda ćete ga željeti naučiti da se prevrće ili radi neke druge trikove. Prije nego što se odlučite na taj korak, nužno je da vaš ljubimac već zna leći pri zapovijedi.

  1. Najprije naredite psu da legne.

  2. Nakon što legne, jedanput mu recite “prevrni se” i zatim ga lagano, rukama, gurajte tako da se prevrne.

  3. Kada se prevrne, pohvalite psa i nagradite ga.

Ponovite to nekoliko puta. Nastavite s ovom aktivnošću sve dok vaš pas ne bude u stanju izvesti ovo po zapovijedi. Tokom cijelog postupka hvalite psa i pružajte mu nagrade.

Jedini način na koji možete uživati u blagodatima života s dobro obučenim psom jest da stalno provodite vrijeme trenirajući svoje štene. Jednom kada ustrajete u treniranju novog šteneta dovoljno dugo da ono nauči stalno obavljati nuždu vani, shvatit ćete zašto je naporan rad vrijedan vremena i truda uloženih tokom procesa dresure. Isto vrijedi i za učenje psa naredbama poslušnosti. Kada uložite vrijeme i energiju u dresuru, bit ćete na putu da stvorite dobre navike koje mogu pomoći vašem novom ljubimcu da postane odrasli pas koji se dobro ponaša.