{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ljekovitost Banje Gradačac poznata od davnina

F
21.3.2014. u 12:34
156
3
Ljekovitost Banje Gradačac poznata od davnina
156
Da je Bosna puna "vrela kiseljaka" to se i u pjesmi pjeva, a ilidže (turska riječ iladž - ljekovita voda) su nadaleko i od davnina poznate u banjskom liječenju i turizmu. Među krajeve bogate mineralnim i ljekovitim vodama u BiH ubraja se i Gradačac čiju Banju Ilidža je, uoči sutrašnjeg Svjetskog dana voda, posjetila reporterka Agencije FENA.
Foto: FENA
Foto: FENA


Poznavaoci dobrih turističkih tura naše zemlje neizostavno će predložiti Gradačac, Kulu Huseina kapetana Gradaščevića, ali i sajmove voća i povrća ovog pitomog i bogatog kraja. I tu u moru voćnjaka, plantaža raznog povrća, pa i pikantne bamje, zatajano iz dubine Panonskog mora, vrije, mrmonja ljekovita „iladž“ voda usred dva jezera Hazna i Vidara.

Terapeutska vrijednost gradačačke banje "Ilidža" poznata je više od 150 godina. Prvi banjski objekt sagrađen je 1882. godine, a danas se tu nalazi savremeni Centar za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i banjsko liječenje "Ilidža". To je javna zdravstvena ustanova koja pruža savremene metode liječenja i medicinske rehabilitacije, bazirane na ljekovitim svojstvima mineralne vode.

Foto: FENA
Foto: FENA


Bazen izgrađen prije dvije godine je dugačak 15, a širok 12 metara, te u sklopu jednog prostora dobijen je jedinstven način kombinacije rekreativno - terapijskog potencijala koji prati izuzetno educiran medicinski kadar.

Ljekovita svojstva gradačačke banje terapeutski se koriste u više domena. Mineralna svojstva liječe hronične reumatske bolesti, upale i degenerativne geneze, posttraumatsko stanje lokomotornog sistema, neurološke bolesti ( moždani udar, išijaz, lezije nerava, hronične ginekološke bolesti, bolesti metabolizma, uz više metoda liječenja i vrsta terapija).

Ukupni kapacitet (dvokrevetne i trokrevetne sobe i apartmani) je 150 ležaja, a dnevna propusna moć terapija je 500-600 pacijaneta. Izuzetna okolina prirodnog ambijenta doprinosi općem tretmanu pacijenata i gostiju koji borave i kao turisti.

Foto: FENA
Foto: FENA


Pristupačne cijene dovode pacijente i iz drugih država.Već tradicionalno poznat je „mali paket“ od 40 do 80 i „ veliki“ od 50 do 90 KM i to je paket olakšica van sezone, a traje od 1. novembra do 30. marta.

"Zbog potražnje pacijenata odlučili smo produžiti ove povlastice i na sljedeći mjesec, april", kaže u razgovoru za Fenu direktor Centra dr. Enes Tokić, te dodaje da je ovaj poslovni potez dobrodošao posebno penzionerima da koriste usluge Banje plaćanjem na rate.

Gradačac je na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, na obroncima planina Majevice i Trebave.

Foto: FENA
Foto: FENA


Njegovom okolinom dominira starogradska ljepotica, kula Husein kapetana Gradaščevića, koju su gradili majstori triju epoha, staroslavenske, rimske i turske, a tu su i djela savremene arhitekture. Od kulturno-historijskih spomenika iz turskog doba tu je i kuća Gradaščevića sagrađena 1786. godine koja predstavlja svojevrstan muzej. Ispod Starog grada je savremeno uređen gradski park na koji se glavnom ulicom nadovezuje aleja kestenova stara više od 100 godina. Ona građanima i brojnim posjetiocima i u najtoplijim ljetnim danima omogućuje ugodnu šetnju.

Generalna skupština UN-a je 1993. godine donijela Rezoluciju da se 22. mart svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, diljem svijeta, posebno skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: