Investicije
85

Ljekovita vazdušna banja kod Ljubinja uskoro postaje stvarnost

Piše: Am. Dž.
Foto: F. K./Klix.ba
Slavoljub Mihić, šef kabineta načelnika opštine Ljubinje (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na području sela Bančići, nedaleko od Ljubinja, koje je poznato po dugovječnim osobama, za tri godine biće izgrađen specifičan zdravstveno-rekreacioni centar namjene kakvu nema nijedan drugi centar na ovim prostorima.

Godinama prije i poslije rata naučnici su posjećivali region Ljubinja i okolnih sela kako bi utvrdili razloge dugog života lokalnih stanovnika koji su doživljavali 107, pa čak i 117 godina.

“Stručnjaci su još prije rata utvrdili da lokalno stanovništvo ovdje ima nadprosječan kapacitet pluća. Pretpostavka je da je to zbog ukrštanja različitih klima na ovim prostorima, odnosno zbog specifičnog svježeg vazduha”, priča Milenko, jedan od mještana Ljubinja, porijeklom iz sela Bančići.

Udruženje građana Ljubinje nedavno je organizovalo i akciju čišćenja lokaliteta u selu Bančići gdje će biti izgrađena vazdušna banja, odnosno zdravstveno-rekreacioni centar. Mještani Ljubinja se nadaju da će ovaj centar privući veliki broj posjetilaca u grad i općinu koja ima nešto više od 3.700 stanovnika, kojih je, pogotovo na selima, sve manje i manje.

Dva doktora nauka, turizmolog Ljubo Mihić i medicinar Dželaludin Kantardžić, zajednički su još 1980. godine objavili monografiju na 340 strana, zalažući se da se selo razvija kao vazdušna banja.

“Njihova studija je zapravo podloga za ovaj projekat. Namjera nam je da u početku pripremimo lokalitet za izgradnju zdravstveno-rekreacionog centra, za što su izdvojena sredstva u budžetu. Nadamo se i podršci entitetskih vlasti koja je do sada izostala za ovaj kraj”, kaže Slavoljub Mihić, šef kabineta načelnika opštine Ljubinje.

Nadmorska visina ovog lokaliteta je idealnih 400 do 600 metara, a tu se ukrštaju klime s mora i okolnih planina, što će svim posjetiocima pružiti jedinstvenu priliku za uživanje, ali i liječenje po završetku centra.

“Dugo smo imali u planu da iskoristimo ovu prednost. Sada je cilj da okupimo partnere. Rezultat za banju bi trebao biti vidljiv kroz dvije-tri godine, kada očekujemo dovršavanje gradnje. Dolazak turista bi mnogo značio ovom kraju”, ističe Mihić, te dodaje da su struja i asfalt još ranije dovedeni do mjesta gdje će biti građena vazdušna banja.