lifestyle
50

Promo / LibertAs i Sarajevo Wine Weekend predstavljaju: "Fina večera povodom otvaranja vinskog festivala"

Pred nama je još jedan sarajevski vinski festival Sarajevo Wine Weekend, odnosno njegovo ljetno izdanje pod nazivom Fina degustacija. Festival će se održati 22.06.2018. u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Tradicionalno, festival se otvara noć ranije, u četvrtak 21. juna, ekskluzivnom večerom, a ovoga puta je partner najpoznatijeg i najvećeg bh. vinskog festivala restoran LibertAs - saopštili su organizatori.

Restoran sa najdužom tradicijom pripreme mediteranskih specijaliteta u Sarajevu će ugostiti neke od napoznatijih vinara i vinarija sa brojnim nagradama u Evropi, ali i u svijetu.

Vinska kuća Marjan Simčič – Simčič Wines (Slovenija) je upravo prošle sedmice, na velikoj listi od 50 najboljih vinarija svijeta, od strane stručnjaka uvrštena na prvo mjesto, što je ogroman uspjeh. Vinski stručnjaci kažu – potpuno opravdan, obzirom da je Simčičeva linija Opoka ništa manje nego revolucionarna.

Druga vinarija čija će se vina služiti na ovoj ekskluzivnoj večeri u LibertAsu je još jedna vinarija iz regiona slovenačkih Goriških Brda, Zanut. Vinarija za čija vina svjetski Dekanter redovito odvaja iznimno visok broj poena u ocjenjivanju je izuzetno dobro primljena i u Sarajevu.

Dvojici Slovenaca će se pridružiti i jedan Istrijan: Albert Benvenuti i vinarija Benvenuti, iz pitoresknog istarskog Kaldira. Za svježu Malvaziju ovog vinara su, sada već tradicionalno, rezervirana najbolja mjesta na vinskim ljestvicama, a upravo Malvaziju, i to iz prošlogodišnje berbe, koja se u Bosni i Hercegovini može prnaći u vrlo ograničenim količinama, će probati gosti ove večere povodom otvaranja Sarajevo Wine Weekenda.

Za meni u čak pet sljedova će se pobrinuti rezidentni Chef kuće LibertAs, Husejn Duraković, sa svojim već uhodanim timom. Za ovu noć su kreativci iz LibertAsa pripremili, kako i doliči, mediteranske specijalitete. Uvod u gastronomsko putovanje će biti carpaccio od svježeg jadranskog gofa, a nastavlja se sada već čuvenim tartarom od tune i egzotičnim tatakijem od sabljarke. Nakon rižota od škampa i san žak školjki, gozba se nastavlja sa fileom tune pripremljene na poseban način – na plamenu od vinove loze, a biti će zaključena sa creme brulee - tradicionalnim dalmatinskim desertom, rožatom. Sommelieri su ova jela pažljivo uparili sa odabranim etiketama Marjana Simčiča, Edija Simčiča i kuće Benvenuti, pa ne ostaje niti malo mjesta sumnji da će i ovoga puta LibertAs i Sarajevo Wine Weekend prirediti spektakularnu gastronomsku avanturu gostima večere. Cijena cijelog menija sa vinima je 69 KM.

Rezervacije su već otvorene, a broj mjesta je ograničen. Stoga savjetujemo što raniju rezervaciju koju možete napraviti pozivom na broj 033 447 830, mailom na [email protected] ili putem službene Facebook stranice.