lifestyle
56

Kućni ljubimci od 300 do 10.000 KM

Klix.ba
Cane Corso košta oko 10.000
Kućni ljubimci su za mnoge kao članovi porodice. Ljudi se najčešće vežu za pse i mačke čija vrijednost zavisi od pasmine. Donosimo vam nekoliko najskupljih vrsta ovih životinja koje možete pronaći na bh. internet oglasniku Market.ba.

Tako, recimo, mladi psi pasmine Cane Corso koštaju 10.000 KM. Ova pasmina, porijeklom sa juga Italije i Sicilije, odlično podnosi djecu, nepoznate ljude prvo odmjerava dok se prema nepoznatim psima može postaviti borbeno. Izuzetno su inteligentni, energični i uravnoteženi. Privržen je vlasniku i odličan čuvar kuće i dvorišta.

Jedan od najskupljih pasa na svijetu je i Tibetanski mastif. Prije dvije godine, jedan pas ove vrste po imenu Hong Dong prodat je za nevjerovatnih 1,6 miliona dolara. Bosanci i Hercegovci ga mogu nabaviti po cijeni od 6.800 KM. Kako prodavač navodi, štenci su vakcinisani, mikročipovani sa pasošom i spremni za preuzimanje. Njihovi roditelji su primjerci vrhunske rase i više puta su nagrađivani.

Uzgajivačnica Riomadea Grande i Hrvatske preko ovog bh. oglasnika prodaje Bernske planinske pse za čije štene traže 6.500 KM. Ovaj pas je odličan ljubimac i društvo za one koji nemaju nikakvog iskustva sa psima. Inteligentan je i lako ga je dresirati. Obožavaju pažnju i interakciju kako s djecom, tako i s odraslima.

Veoma visoku cijenu imaju i Vajmerski ptičari. Za jednog mladog psa ove vrste vlasnik traži 5.000 KM. Ova vrsta ptičara je izuzetno svestrana. Često koriste kao čuvari, službeni psi, te kao takmičarski psi. Sve do nedavno ovu pasminu mogli su posjedovati samo lovci i zahvaljujući tome pasmina je sačuvala svoje izvanredne osobine i karakteristike.

Mačići pasmina Maine Coon, Savannah, Serval i Ocelot koštaju 4.100 KM dok pojedine vrste papagaja koštaju i do 3.000 KM.

Ukoliko u svom domu želite imati Pomeranskog špica, za ovu vrstu psa morat ćete izdvojiti i do 2.5000 KM. Već nekoliko godina ova vrsta psa je izuzetno popularna u svijetu. Imaju narav velikih pasa, izrazito su energični i ne treba ih doživljavati kao igračku.

Obučena Afrička siva papiga košta 2.500 KM dok Engleski buldog košta štotinu maraka manje.

Za kratkodlakog kunićara, najmanju vrstu jazavčara, morat ćete izdvojiti 2.000 KM. Svojom veličinom i kratkom dlakom su pogodni za život u stanu. Ista cijena je i psa vrste Akita Inu te Bengal mačića.

Više kućnih ljubimaca koji su na prodaju možete pogledati na ovom linku.