Kako utječu na hranu
21

Znate li čemu služi sjajna, a čemu mat strana aluminijske folije?

Klix.ba
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mnogi od nas gotovo svakodnevno koriste aluminijsku foliju. Jeste li se ikada zapitali čemu služi njena sjajna, a čemu mat strana?
Naravno, razlika između njih nastaje u procesu proizvodnje. Strana koja dolazi u dodir s visoko poliranim čeličnim valjkom postaje sjajna, dok druga ostaje mat.

No, nije samo riječ o estetskoj razlici. Ako mat stranu stavite prema gore, a sjajnu prema namirnicama koje pečete, one će se brže zagrijati.

Isto tako, ako želite očuvati toplotu hrane, umotajte ih u sjajnu stranu aluminijske folije. Mat strana je namijenjena za čuvanje hladnih namirnica.

Jeste li znali da aluminijska folija može biti korisna i za produženje svježine banana? Naime, sve što trebate uraditi jeste folijom zamotati korijen banane.