Ovo su savjeti
15

Započnite godinu na pravi način, u januarskom čišćenju izbacite višak stvari iz kuće

L. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Početak godine je za većinu ljudi vrijeme kada se osvrću na proteklih 12 mjeseci i donose odluke vezane za promjene koje će napraviti u narednih 12 mjeseci. Ipak, sve promjene kreću od vašeg doma, a Apartment Therapy donosi nekoliko stvari koje trebate promijeniti u vašem domu svakog januara.

Što više promjena napravite u vašem domu, to ćete više biti inspirisani da se držite i ostalih novogodišnjih odluka za 2020. godinu.

1. Pregledajte ormare, bacite staru odjeću, jakne i kapute. Ako ih niste dugo nosili i smatrate da ih više nećete nositi, donirajte ih ili bacite u smeće. Oslobodit ćete prostor u ormaru i u isto vrijeme pomoći nekome kome je ta odjeća potrebna.

2. Isto pravilo važi i za cipele i čizme, ukoliko ih niste nosili prošle zime, vrlo je vjerovatno da nećete ni ove. Nemojte ih ostavljati da skupljaju prašinu na dnu ormara, donirajte ih onima kojima su potrebne.

3. Presložite frižider i police s hranom Vrlo je vjerovatno da vam je u frižideru ostalo hrane od prazničnih večera ili s novogodišnje proslave. Odvojite nekoliko sati i presložite police, pregledajte konzerve i provjerite datume isteka roka na hrani. Ostavite ono što ćete pojesti, a ono što je pokvareno izbacite. Isto važi i za alkohol, sokove i druge napitke. Ukoliko je otvoreno više od 3-4 dana, vrijeme je da ga prospete i bacite u smeće.

4. Kutije, stari magazini i katalozi ne pripadaju u vašem domu, pa ih stoga nemojte sakupljati u policama i ladicama. Ukoliko imate magazine i novine koje želite sačuvati, odvojite ih i smjestite u police s knjigama. Međutim, vrlo je vjerovatno da ste prikupili mnoštvo starih kataloga i novina koji vam više ne trebaju i koje treba baciti. Riješite ih se i oslobodite prostor za nove stvari.

5. Čestitke i igračke su najčešće predmeti koje ne želimo baciti jer smo sentimetalno vezani za njih. Međutim, ukoliko prelistate čestitke shvatit ćete da većinu njih i ne morate čuvati, a mnoge igračke koje vaše dijete koristi već dugo mu nisu interesantne. Odaberite samo one igračke koje još koristi, a ostale donirajte.