Ljepota nesavršenosti
2

Wabi-sabi je nova filozofija uređenja doma koja slavi nesavršenost i nepotpunost

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Wabi-sabi je drevna japanska filozofija života čiji je fokus na prihvatanju nesavršenosti i jedan je od glavnih trendova uređenja enterijera koji će vladati naredne godine.

Ne postoji izravan prijevod termina "wabi-sabi", ali možemo reći da je to umjetnost pronalaženja ljepote u nesavršenim i nepotpunim stvarima. Osim toga, ne morate biti stručnjak za ovu japansku filozofiju ili proučavati wbi-sabi načela da biste ovaj trend primijenili u svom domu.

Wabi-sabi nećete pronaći u novogradnji ili savršeno usklađenom namještaju. Ukoliko želite svoj dom urediti u ovom stilu, prije svega zaboravite na sve dosadašnje savjete i fotografije iz časopisa. Uzmite u obzir sve predmete koji su jednostavni i nesavršeni i u svom domu nađite prostor za keramičku zdjelu s pukotinom, vazu ili ukras s nesavršenostima ili krivim linijama, meke i blago zgužvane materijale...

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

S obzirom na to da ovaj trend uređenja enterijera slavi i autentičnost, zaboravite na sakrivanje pukotina na zidovima, ogrebotina na namještaju i prikrivanja drugih nesavršenosti u vašem domu. Wabi-sabi nas uči da budemo zadovoljni i zahvalni na onome što već imamo, tako da nema mjesta konstantnoj želji za nagomilavanjem masovno proizvedenih stvari koja karakteriše savremeno društvo.

Wabi-sabi cijeni povratak prirodi i prepoznavanje njene ljepote i mudrosti pa stoga preferirajte drvo i kamen pazite kakve materijale unosite u svoj dom. Kako biste živjeli u skladu s ovom filozofijom, iz svog doma izbacite sve suvišne stvar jer će na taj način do izražaja doći ono što je zaista vrijedno i važno.