Kuća i ured
21

Vrt sa 800 biljaka na krovu doma u Londonu

Klix.ba
Arhitektonski studio Hayhurst and Co iz Londona izgradio je dom i studio za vodeći dizajnerski duo Patricka Whitakera i Keira Malema. Ovo ne bi bilo ništa neobično da kuća ne posjeduje stepeničasti krov pokriven sa više od 800 biljaka.

Zgrada, nazvana Baštenska kuća, ima dva sprata i jedna je od 20 kuća koje se takmiče za ovogodišnju RIBA nagradu za kuću godine.

Krov kuće, koji su Hayhurst and Co opisali kao "krov sa visećim košarama", piramidalna je struktura, a u košarama se nalaze biljke, što dizajnerskom paru daje baštu koju mogu lako održavati.

Duo Whitaker-Malem objasnio je da su željeli višenamjensko mjesto koje bi se moglo koristiti za male izložbe njihovog rada, kao i da im bude dom i studio. Ovi dizajneri, koji su najpoznatiji zbog rada na filmskim kostimima, uključujući filmove poput "The Dark Knight" i nastavke Harryja Pottera, na ovom su mjestu devedesetih napravili jednospratnu radionicu, koja je zamijenjena novom strukturom.

Arhitekte Jonathan Nicholls i Nick Hayhurst rekli su da "viseća bašta" predstavlja novi i dramatičan umetak u urbani pejzaž Londona.

Na stranama zgrade nalaze se drugi objekti, što je ubacivanje prozora učinilo teškim, tako da prozori na krovu pružaju većinu svjetla unutrašnjosti. Na prizemlju se nalazi životni prostor dizajnera.

Baštenska kuća je najnoviji u seriji projekata koji istražuju nove forme za tradicionalnu krovnu baštu. Drugi skori primjeri uključuju kuću u Vijetnamu čiji krov je razdvojen u pruge i holandsku četvrt sa talasastim zelenim krovom.