Umjetnička vrijednost
36

Vrsni zanatlija osvaja svijet dizajna drvenim kadama, najjeftinija košta kao garsonijera

Dž. L.
Nathie Katzoff je vrsni zanatlija koji dizajnira i izrađuje kupaonski drveni namještaj koji privlači pažnju stručne javnosti. Dok je nakada gradio brodove, danas svoje majstorsko umijeće koristi kako bi dizajnirao i izradio luksuzne drvene kade koje mu donose popularnost među ljubiteljima vrhunskog dizajna interijera.

Studio NK Woodworking & Design izrađuje unikatne kade, a najzanimljiviji je materijal koji se koristi u izradi. Katzoff je usavršio tehniku koja mu pomaže napraviti kade neobičnog oblika i luksuznog izgleda. Njegove metode pomažu da voda u drvenim kadama duže ostane topla nego što je to slučaj s metalnim.

NK Woodworking at the WestEdge Design Fair, opening night party!

Posted by NK Woodworking & Design on Friday, October 19, 2018
Kade se izrađuju od domaćeg, egzotičnog i tvrdog drveta koje raste blizu Seattlea.

"Najčešće koristim orah i mahagonij jer su to materijali koji pružaju i vizualni užitak tokom rada", kaže Katzoff i dodaje da za proces izrade jedne kade treba puno vremena i strpljenja.

"Svaka kada je različita, a završni izgled ovisi o složenosti postupka i materijala. Nekada je potrebno od tri do četiri mjeseca da bi posao bio gotov. Rad na jednom modelu trajao je godinu dana", objašnjava Katzoff.

Kade su različitog oblika i veličina. Neke izgledaju kao divovske zdjele, a druge svojim izgledom podsjećaju na male posude, piše Bored Panda.

Ovakav kupaonski namještaj nije jeftin. Svako ko želi oplemeniti kupaonicu drvenom kadom, morao bi izdvojiti veći iznos novca. Studio nije otkrio tačan opseg cijena, ali zna se da najjeftinije koštaju 30.000 dolara.

"Radi se o komadima koji imaju umjetničku vrijednost pa po tome podsjećaju na lijepe automobile ili stilski namještaj vrhunske kvalitete", objašnjava dizajner.

Poželio se baviti ovim poslom još kao petogodišnjak kada je otkrio Lego kocke i slikao živopisne pejzaže.

"Sa 16 godina zaposlio sam se kao stolar. Radio sam na izgradnji kompozitnog drvenog okvira u Novoj Engleskoj. S 18 upisao sam školu za gradnju brodova u Maineu i tamo se nastavio usavršavati. Nakon niza godina rada u drvoprerađivačkoj industriji odlučio sam započeti privatni posao. Inspiracija je bila moja ljubav prema drvenom namještaju i finoj stolariji. Želio sam objediniti zanimanja prema prirodi i umjetnosti, a zanatsko umijeće stekao sam na prošlim poslovima. Prošlih godina osvojili smo puno nagrada, a u svijetu smo poznati po spiralnim stubama i drvenim kadama", objašnjava Katzoff i dodaje da je priroda njegova vječna inspiracija.

"Jedinstvena geometrija i zanimljivi oblici nalaze se svuda oko nas. Kao dizajner koji radi s drvetom i staklom, želim proslaviti prirodne materijale i forme. Želim da postanu dio ljudskog okruženja", kaže Katzoff.

Drvo je Katzoffova velika opsesija, ali tokom posljednjih godina u radu sve više koristi materijale poput bronce i stakla. Vjeruje da će budućim projektima ponovno privući pažnju ljubitelja dizajna interijera kao što je to bio slučaj sa stubama i kadama.