Brzo i efikasno
24

Vinske mušice možete ukloniti uz pomoć jednog jednostavnog sredstva za čišćenje

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ako u svom domu imate mnogo svježeg voća i povrća, vjerovatno ste se već suočavali s vinskim mušicama. Ove štetne mušice privlače svježe namirnice, a jajašca polažu uglavnom na zrelo voće.
Ove mušice mogu položiti više od hiljadu jajašaca u kratkom vremenu, a ubrzo se ta jajašca mogu izleći i brzo stvoriti najezdu crva u vašem domu.

Međutim, to nije jedini problem kojeg uzrokuju. Naime, one mogu predstavljati opasnost za zdravlje. Prema istraživanju objavljenom u Journal of Food Research 2018. godine, vinske mušice mogu brzo prenijeti E. coli na hranu.

Zato je poželjno da znate kako ih se učinkovito riješiti. Ako želite da vaš dom bude bez mušica, pokušajte upotrijebiti alkohol za čišćenje kako biste uklonili ove štetnike i njihova jajašca.

Potrebno je da navučete rukavice, a zatim uzmete bocu s raspršivačem i napunite je izopropilnim alkoholom od 91 posto. Možete ga koristiti za prskanje svih mušica koje vidite da lebde po vašoj kuhinji, kao i za sva jajašca koja su možda ostala.

Alkohol će ubiti i mušice i njihova jajašca. Čak i miris alkohola može otjerati ove štetočine, stoga ga upotrijebite za čišćenje radnih površina i poprskajte niz odvode. Samo pazite da ovo sredstvo ne prskate u blizini kućnih ljubimaca.

Osim upotrebe izopropilnog alkohola, također možete napraviti zamku za mušice kako biste bili sigurni da se neće vratiti. Da biste to učinili, uzmite malu teglu, malo jabučnog octa i plastičnu foliju. Stavite jednu četvrtinu octa u teglu i i dodajte nekoliko kapi sredstva za pranje suđa. Potom stavite plastičnu foliju preko otvora tegle i probušite nekoliko rupica kako bi mušice mogle ući u teglu.