Promo
12

Važnosti kvalitetnog spavanja za razvoj vašeg djeteta i tinejdžera

Ilustracija: Shutterstock
Roditelji se često pitaju koliko je zapravo san bitan za razvoj njihovog djeteta jer on direktno utiče na dječiji psihički i fizički razvoj. Također san je bitan faktor koji utječe na našu dnevnu energiju i raspoloženje.

Stručnjakinja za dječiji san Jodie Mindell kaže da nedostatak sna kod djece može utjecati i na njihovo raspoloženje, koncentraciju i obavljanje svakodnevnih zadataka. Na primjer ako su djeca nenaspavana lako se mogu naljutiti zbog sitnice.

Ako se pitate koliko sna trebaju djeca i tinejdžeri trebate znati da djeca što su manja treba im više sna. National sleep foundation preporučuje da djeca od tri do pet godina trebaju spavati deset do 13 sati, dok djeca od šest do 13 godina trebaju dnevno devet do 11 sati sna. Ono što trebate izbjegavati jeste da djeca ove dobi imaju manje od osam sati sna.

Osim toga kada dijete spava tijelo naše djece proizvodi somatotropin - hormon rasta koji je izuzetno bitan za njihov zdrav rast, a količina sna utiče i na njihovu znatiželju i kreativnost.

I tinejdžeri svake noći moraju spavati osam do deset sati sna. Iako vole ostati budni do kasno u noć, manjak sna i kasan odlazak na spavanje mogu dovesti do poremećaja bioritma, što zauzvrat smanjuje sposobnost učenja.

Također ako tinejdžeri imaju premalo sna, mogu imati problema s imunitetom te veću sklonost depresiji i pretilosti. Razlog tome je što nedostatak kvalitetnog noćnog sna rezultira niskim nivoom energije a zauzvrat dovodi do veće žudnje za tzv. "praznim" kalorijama. "Prazne" kalorije, koje nalazimo u fast foodu i čipsu, mogu dovesti do oslabljenog imuniteta i smanjene koncentracije.

Drijemanje poslije škole također nije dobro jer ukoliko se popodnevni san oduži to će imati negativan utjecaj na kvalitetu noćnog sna. Osim toga previše spavanja tijekom vikenda narušava prirodni ritam spavanja.

Savjeti za kvalitetan san

Ukoliko vaše dijete ima problem sa spavanjem pokušajte od najranije dobi osigurati djetetu redovan ritam odlaska na spavanje. Uvedite jedan ili više rituala koji će se svaki dan odvijati otprilike u isto vrijeme, a prema kojima će dijete prepoznati da se bliži vrijeme odlaska na spavanje.

To može biti kupanje, čitanje priče, slušanje omiljene muzike ili ispijanje toplog kakaa. Osim toga djetetu/tinejdžeru pred spavanje ograničite korištenje tableta ili kompjutera jer može negativno utjecati na miran san zbog remećenja cirkadijalnog sustava. Isključite li im internetski modem vaš tinejdžer neće biti izložen poznatom negativnom efektu plavog svjetla zaslona mobitela ili iPada, koji dokazano narušava noćni san.

Osim toga da bi djeci omogućili dobar i kvalitetan san uvijek je dobra ideja da investirate u kvalitetan dječiji madrac.

Wellpur madrac 60x120 gold F85 već od 119 KM.

Kada birate pravi madrac za svoje dijete, morate imati na umu i udobnost i izdržljivost. Dječiji madraci moraju da se sastoje od vrste pjene koja pruža udobnost i podupire tijelo djeteta dok ono spava.