Kreativne ideje
7

Unesite dašak prirode u vaš dom uz zidove od mahovine, kameni lavabo ili drveno kupatilo

Klix.ba
Ukoliko ste veliki ljubitelji prirode, onda je razumljivo kako želite imati dosta kamena, drveta i zelenila u prostoru u kojem živite. Prirodne teksture u vašem domu mogu biti veoma izražene ili jako jednostavne, a dizajneri preporučuju nekoliko kreativnih ideja uz koje ćete uljepšati svoj prostor.
Na primjer, jedan od najboljih načina kako iskoristiti prirodne teksture u kući jeste izgradnja zidova od prirodnog kamena. Uz ovakve zidove osjećat ćete se kao da planinarite ili da ste u nekom od vaših omiljenih kanjona.

Foto: DRD
Foto: DRD


Pored toga što zidovi od prirodnog kamena daju odličan vizuelni dojam u vašem domu, ne morate ih plaćati. Potpuno besplatno u prirodi možete pronaći kamen koji vam se sviđa.

Foto: Domb Architects
Foto: Domb Architects


Zidove u kupatilu uvijek možete ukrasiti zabavnim i prirodnim nijansama. Uz zeleno-smeđi zid osjećat ćete se kao da ste u šumi. Odlična ideja je i zid u nijansama plave boje u prirodnom dizajnu geoda.

Foto: Mezzanotte Carpentry
Foto: Mezzanotte Carpentry




Veliko kamenje ili čak komade stijena možete iskoristiti kao bazu za lavabo ili ormarić za peškire. Vaše kupatilo izgledat će kao uređena pećina.

Foto: Angela Wells Interior Design
Foto: Angela Wells Interior Design


Dobar način da stvorite koheziju u vašem kupatilu jeste da jednakim prirodnim kamenim teksturama ukrasite jedan zid i pod. Kako biste uštedjeli ne morate čak ni koristiti skupocjeni kamen, već linoleum s uzorkom kamena.

Foto: J Design Group
Foto: J Design Group


Posljednjih godina ukrasni zidovi od mahovine postali su veliki trend. Često ih nazivaju živim zidovima.

Foto: Habitat Horticulture
Foto: Habitat Horticulture




Zeleni živi zidovi ne moraju biti samo od mahovine. Možete ih napraviti i od drugih biljaka poput bršljena. Također su odlična dekoracija i za uređenja vanjskih prostora.

Foto: Dyer Grimes Architecture
Foto: Dyer Grimes Architecture


Oni koji raspolažu s velikim prostorom u kući ili stanu, mogu napraviti male unutrašnje vrtove.

Foto: CplusC Architectural Workshop
Foto: CplusC Architectural Workshop


Ovo je odličan način da vašem dnevnom boravku ili kuhinji date malo živosti, što je super ideja za osobe koje žive u urbanim sredinama i nemaju dovoljno otvorenog prostora.



Foto: Totally Floored
Foto: Totally Floored


Prirodno drvo dekoracija je s kojom se nikada ne može pogriješiti, pa čak i ukoliko želite imati drveno kupatilo.

Foto: Laura Fedro Interiors
Foto: Laura Fedro Interiors


Brojni su načini kako da utoplite vaš dom pirodnim teksturama, bilo da preferirate drvo, kamen ili zelene biljke. Dobra kombinacija sva tri ova elementa može biti pun pogodak za izgled vaše kuće.