Kuća i ured
4

U domu Elizabeth Taylor: Krzno, dijamanti i poruke na ogledalu napisane karminom

Klix.ba
Elizabeth Taylor je bila osoba koja je najviše fotografisana ikada. Svojim veselim karakterom i predivnim osmijehom, bila je magnet za kamere. Fotografkinja Catherine Opie imala je priliku fotografisati njenu kuću, ali nikada nije uspjela upoznati vlasnicu.

Dok je Taylor ležala u krevetu na spratu, Opie je fotografsala krzna, svjetlucave ukrase, Oskare, Chanel cipele, fotografije, pisma, neprocjenjive umjetnine i plišane tepihe u kući glumice u Bel Airu.

Na slikama se nalazi i ogledalo na kojem je napisana poruka crvenim karminom: "Za Elizabeth, veliki poljubac, Andy Warhol". Ispred se nalazi veliki broj bočica parfema i šminke, te nakit koji je nosila.

Opie je ovo fotografisala u sklopu projekta koji je dogovoren s glumicom, ali nažalost, šest sedmica nakon što je počeo, Taylor je završila u bolnici. Preminula je 23. marta 2011. godine. No, projekat je nastavljen.

"Većina slika je 'živa' i sve izgleda onako kako je Taylor ostavila. Tu su kristali, Budine figure, knjige o tome 'kako privući anđele' i veliki broj slika njenog muža za kojeg se udava dva puta Richarda Burtona. No, slike njenog nakita urađene su kada je ona preminula", kazala je Opie.

Projekat je trebao biti završen s portretom glumice, ali je nažalost preminula.

"Elizabeth je bila javna svijetu, ali imala je svoj privatni životu u domu. Nije željela fotografe tu. Bilo joj je važno da potpuno odvoji privatni život. Ipak, odlučila je uraditi ovaj projekat jer je znala da se bliži kraj. Mi joj nismo vjerovali. Niko nije. Preživjela je i izborila se mnogo puta. Ali, uspjela razumjeti značaj ovog projekta i izdržala je dok nisu uslikali ono što je bilo bitno", rekao je njen računovođa Tim Mendelson.

Fotografije koje do sada nikada nisu objavljene urađene su u periodu od januara do juna 2011. godine. Projekat je nazvana po ulici u kojoj se Elizabethina kuća nalazila "700 Nimes Road".