Jednostavno i efikasno
86

Tvrdokorne mrlje od sapuna uklonite uz pomoć sastojaka koje imate u kuhinji

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ostaci sapuna koji se lijepe na umivaonike i tuš-kabine znaju biti vrlo zahtjevni za skidanje. Osim što narušava izgled kupatila, ona privlaći i plijesan što može biti problematično, ako se očisti na vrijeme.
Ove mrlje nastaju kada sastojci sapuna na bazi ulja dođu u reakciju sa svojstvima vode, a koja se potom spaja s ostacima naše kose, kože i različitih sredstava za kupanje.

Kako se ispostavilo, jedan od najboljih načina da se riješite tvrdokornih mrlja od sapuna nalazi se u vašojh kuhinji, a to je sol. Iako se sol uglavnom smatra sastojkom za kuhanje, njena svojstva mogu pomoći i u održavanju čistoće u domu.

Sol je prirodni abraziv i u kombinaciji s pravim komponentama, može djelovati kao snažno sredstvo za čišćenje. Njegova gruba, zrnata tekstura čini ga savršenim za ribanje dugotrajnih ostataka bez oštećenja površina.

Sredstvo za čišćenje tragova sapuna na bazi soli zahtijeva još nekoliko jednostavnih sastojaka koje većina svakodnevno koristi kod kuće. Sve što trebate za ovu smjesu za čišćenje su sol, soda bikarbona, bijeli ocat, zdjela i spužva ili četka za ribanje.

Kako biste spriječili nakupljanje taloga od sapuna, idealno bi bilo da ovo učinkovito sredstvo koristite jednom sedmično.

Sredstvo ćete napraviti tako što ćete u jednu zdjelu staviti sodu bikarbonu i u odnosu na njenu količinu dodati nešto više octa kako bi dobili pastu. Potom dodajte sol i promiješajte.

Pomoću spužve ili četke nanestite smjesu na mjesta koja imaju tragove sapuna i ostavite nekih 30 minuta kako bi sastojci započeli proces razgradnje. Nakon toga, vodom isperite pastu i temeljito osušite kako bi izbjegli tragove od vode.