Kuća i ured
42

Tour Triangle: Nova zgrada drastično mijenja izgled Pariza

Klix.ba
Nakon gradnje zgrade Tour Montparnasse 1973. godine, pariške vlasti su zabranile gradnju dominantnih i previsokih objekata.

Ipak, zabrana je ukinuta 2010. godine, a nestanak pravila pomoću kojeg je održana uniformnpost bulevara, parkova i stambenih blokova sada će uzrokovati gradnju nove monolitne zgrade koja će dominirati glavnim gradom Francuske.

Neboder u obliku trougla bit će visok 180 metara i ukrašen staklenom fasadom, a "izronit" će u jugozapadnom dijelu grada. Riječ je o konačnoj pobjedi investiora u bitci sa protivnicima gradnje koja traje već nekoliko godina.

Objekat pod nazivom "Tour Triangle" djelo je švicarskih arhitekata iz firme Herzog & de Meuron koja je inače odgovorna za građevine poput Alianz Arene i Nacionalnog kineskog stadiona "Ptičije gnijezdo".

Investitor je kompanija Unibail Rodamco koji je u ovaj projekat uložila enormnih 500 miliona eura.

"Tour Triangle" i dalje ima veliki broj protivnika, a mnogi se plaše da će gradnja ove zgrade otvoriti "sezonu lova" za investitore koji u Parizu žele vidjeti nove, visoke i moderne zgrade.

"Tour Triangle je ekstreman i antigradski projekat. On je sječivo koje presjeca grad i koje se nadvija nad svojom okolinom kao vanzemaljac", rekao je historičar arhitekture William J. R. Curtis.

Ipak, nova zgrada neće biti viša od nebodera "Tour First" koji je visok 230 metara, a koji je izgrađen 2011. godine. Također, najviši objekat u Parizu još uvijek je 324 metra visok Eiffelov toranj.