Svjetsko, a naše: Nagrada "Zlatna stolica" za Unnu iz Konjica

Klix.ba
26.11.2015. u 10:13
744
37
Svjetsko, a naše: Nagrada "Zlatna stolica" za Unnu iz Konjica
744
1/9 Stolica Unna (Foto: Amir Zrno)
2/9 Stolica Unna (Foto: Amir Zrno)
3/9
4/9
5/9
6/9
7/9
8/9
9/9 Orhan Nikšić, Monica Förster, Karin Ohlsson-Leijon i Hanna Nova Beatrice (Foto: Jonas Eriksson)
Švedska dizajnerica Monica Förster osmislila je za brend Zanat iz Konjica izvanrednu stolicu Unna koja je danas osvojila prestižnu nagradu za dizajn proizvoda za opremanje enterijera.
Nagradu "Zlatna stolica" u 2015. godini stolica Unna je dobila zbog nevjerovatne udobnosti, besprijekornog kvaliteta izrade i dizajna osmišljenog do najmanjeg detalja, navedeno je u obrazloženju uz dodatak da "unikatni skulpturalni detalji daju stolici dušu i jasan identitet".

Ceremoniju dodjele nagrada za arhitekturu organizuje švedsko udruženje arhitekata, a godišnjem gala banketu u Plavoj sali štokholmske gradske vijećnice prisustvovalo je oko 650 arhitekata i drugih zvanica. Dodajmo da se u ovoj dvorani održava i banket u povodu dodjele Nobelove nagrade.

Stolica Unna je također dobitnik nagrade "Interior Innovation Award" za 2015. godinu koju dodjeljuje Njemačko vijeće za dizajn. Ovo je šesta prestižna nagrada za dizajn proizvoda firme Rukotvorine d.o.o. iz Konjica, koja je vlasnik brenda Zanat lansiranog ove godine.

Osim nagrade za dizajn proizvoda, Zanat je prošle sedmice počašćen još jednom nagradom. Naime, švedski časopis za arhitekturu i dizajn "Residence" dodijelio je nagradu u kategoriji "saradnja godine" koja se odnosi na saradnju između dizajnera i firmi proizvođača za saradnju između skandinavskih dizajnera (Monica Förster, Gert Wingårdh i Harri Koskinen) i Zanata. Saradnja između brenda Zanat i ovih uglednih skandinavskih dizajnera se nastavlja i u pripremi je veći broj novih proizvoda koje će Zanat javnosti predstaviti početkom 2016. godine.

O proizvodima i jedinstvenom dizajn identitetu brenda Zanat ove godine je pisao veliki broj uglednih svjetskih časopisa za dizajn i arhitekturu, kao što su Wallpaper, Vogue, Architecture Digest, Domus, Residence, Plaza Deco, Frankfurter Algemeine Zeitung, dezeen magazine i značajan broj drugih časopisa i dizajn blogova širom svijeta.


Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: