Kuća i ured
305

Sve odgovore vezane za grijanje nađite u firmi LUK

Brojne su nedoumice sa kojima se susreće svaki kupac koji razmišlja o uvođenju sistema za grijanje. Ako se ima u vidu i značajna investicija koja je potrebna za uvođenje grijanja, da se zaključiti da se radi o ozbiljnom projektu za koji je potreban ozbiljan partner.

Kako uštediti na računima za grijanje? Kako odabrati optimalan sistem za grijanje? Za koje energente se odlučiti? Koja snaga uređaja je odgovarajuća za životni ili radni prostor? Koja toplotna tijela? Da li je svaki izvođač radova pouzdan?

Kako je LUK pravi partner za prave majstore, dajemo odgovore na najčešća pitanja o grijanju, te prenosimo koji su to omiljeni i provjereni izbori LUK kupaca. Ako planirate uvođenje sistema za grijanje ili unapređenje postojećeg, prodajne akcije, procjena investicije i tehničko savjetovanje su dodatni razlozi da posjetite najbliži LUK Poslovni centar!

Koji sistemi za grijanje su trenutno najpopularniji na našem tržištu?

Grijanje na pelet

Trend koji uočavamo u odnosu na zadnjih nekoliko sezona grijanja jeste da je pelet uzeo primat kada se radi o etažnim sistemima za grijanje, pa čak i većim poslovnim objektima. Potpuna automatizacija, jednostavno održavanje sistema, te niski režijski troškovi za grijanje govore u prilog tome zašto je pelet jako popularan.

U LUK poslovnim centrima dostupni su Thermoflux kotlovi i kamini, koji su opravdali povjerenje kupaca, a rasprostranjena servisna mreža garant je kvalitetnoj postprodajnoj podršci.

Grijanje na struju ili plin

S druge strane, kod sistema grijanja na plin ili struju, cijena i dostupnost energenta (posebno kada se radi o plinu) je odlučujući faktor pri odluci kupca. Bitno za istaći je da su danas na tržištu dostupni Vaillant kondenzacijski plinski uređaji koji omogućavaju smanjenje potrošnje za do 30% u poređenju s konvencionalnim instalacijama za grijanje.

Ipak, ovi sistemi su prvi izbor kod kupaca koji žive u stanovima i limitirani su prostorom, te se odlučuju na grijanje uz pomoć klima, konvektora, plinskih ili električnih uređaja.

Mitsubishi Electric inverter klima uređaji su idealan izbor u prelaznim periodima (jesen, proljeće) za dogrijavanje, te naravno hlađenje u ljetnom periodu. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji i visokim energetskim razredima (A++ i A+++), ove klime štede energiju (troše i do 4 puta manje električne energije od konvektora) i prečišćavaju zrak od virusa, alergena i bakterija.

Raspon rada ovih uređaja je ogroman, tako npr Mitsubishi Electric klima uređaj Kirigamine Zen EF ima raspon rada za grijanje i do -15° C vanjske temperature, a za hlađenje do +46° C vanjske temeprature.

Grijanje iz obnovljivih izvora energije (uz pomoć toplotne pumpe)

Prateći nove tehnologije i težnje za zaštitom okoline, kupci se nerijetko odlučuju i za sisteme na bazi toplotne pumpe. Toplotna pumpa je uređaj koja, koristeći toplinu vanjskog zraka, omogućava grijanje i hlađenje, a uz dodatnu opremu moguća je i priprema tople sanitarne vode. Mitsubishi toplotna pumpa iz serije Hyper Heating Zubadan garantuje grijanje čak i na -28° C vanjske temperature.

Šta su toplotni gubici? Glavni krivci za gubitak toplote nekog objekta su nepostojanje izolacije (bilo zidne, podne ili krovne izolacije) i loša stolarija. Prema tome, prvi korak ka uvođenju sistema za grijanje bi trebalo biti „utopljavanje“ objekta, a tek onda proračun o optimalnoj snazi kotla ili uređaja. Snaga kotla ili bojlera ovisi i od položaja objekta, kvadrature staklenih površina, željenom režimu grijanja, namjeni objekta, odabiru grijnih tijela.

Kako uštediti na računima za grijanje? Uz pomoć termostatskih ventila ili dodataka koji omogućavaju potpuno programiranje rada sistema za grijanje, kao što je Vaillant netATMO (sobni WiFi termostat) može se postići ušteda energije i do 20%. Obavezno jednom godišnje servisirajte kotao i redovno čistite kamenac s grijača u bojleru. Kamenac sprečava prelaz topline s grijača na vodu pri čemu se troši više energije za zagrijavanje iste količine vode. Za servisiranje angažujte ovlaštenog servisera koji posjeduje potrebna znanja i alate za kvalitetan servis, u suprotnom dovodite u pitanje validnost garancije. Važno je i redovno odzračivati radijatore. Zrak u radijatoru povisit će troškove grijanja čak za 15%. Ne zaklanjati radijatore namještajem. Ako je kotao smješten u podrumu koji nije grijan, cijevne instalacije centralnog grijanja trebalo bi zaštititi navlakama toplinskog izolatora. Investirajte u fasadu i novu stolariju. Dobro izolovana kuća troši manje energije za grijanje zimi, kao i za hlađenje leti, te umanjuje mogućnost pojave vlage. Optimizirati temperaturu u prostoru, npr ako se temperatura u prostoru smanji za samo 1°C, godišnje se može uštediti približno 3-5% energije za grijanje.

Koliko se potroši peleta za jednu sezonu? Nezahvalno je davati procjene o potrošnji bilo kojeg sistema za grijanje, jer ona ovisi o mnogočemu: kvaliteti izolacije objekta, kvaliteti prozora, zagrijavanoj površini, željenoj temperaturi u pojedinim prostorijama, spoljašnjoj temperaturi, periodu zagrijavanja, kvaliteti peleta. Međutim, neki od proizvođača kotlova su došli do ovakvih pokazatelja o potrošnji: Kotao do 20 kW troši u prosjeku od 3- 6 tona za jednu grijnu sezonu. Kotao do 35 kW troši u prosjeku 4-8 tona za jednu grijnu sezonu. Kotao do 50 kW troši u prosjeku 5-10 tona za jednu grijnu sezonu.

Kako doći do optimalnog sistema za grijanje? Za odabir optimalnog sistema preporučujemo savjetovanje sa LUK tehničkom podrškom, u najbližem LUK Poslovnom centru: Sarajevo | Mostar | Visoko | Tuzla | Banjaluka ili upitom na mail: [email protected] U LUK-u će rado dati savjet više o ovoj temi, a zahvaljujući kupovnim olakšicama, kvalitetnoj opremi, procjeni investicije, preporuci izvođača radova, striktnom poštivanju garantnih uslova potvrđujemo imidž pouzdanog i kredibilnog partnera.

LUK Za prave majstore! www.luk.ba