{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Studenti arhitekture: Napušteni objekt u Vilsonovom kao centar za mlade

1.4.2015. u 12:12
320
79
Studenti arhitekture: Napušteni objekt u Vilsonovom kao centar za mlade
320
Studenti arhitekture iz Sarajeva Farah Zubović i Irfan Salihagić su predstavili prvu viziju o pretvaranju napuštenog objekta Vodoprivrede na Vilsonovom šetalištu u društveni i kulturni centar za mlade, a u kojem bi se pored prostorija za učenje, rad, izložbe i koncerte, nalazila i zajednička besplatna kuhinja, kao i prostorije za besplatno prenoćište.
Kako su naveli, činjenjem ovih informacija dostupnim građanima otvara se mogućnosti za samoorganizovanu reparaciju i ponovnu upotrebu objekata, ali i podizanje nivoa transparentnosti planiranja unutar urbanog prostora.

Web platforma TalkACTIVE, u okviru kojeg je projekt predstavljen, pokušat će u toku naredne godinu dobiti informacije o tome kakvo je vlasničko stanje većine napuštenih objekata u Sarajevu, odnosno da li su objekti privatizovani i kakav je plan njihove dalje upotrebe.

Također, ističu da je plan daljnje upotrebe potrebno istražiti i u slučaju neiskorištenih parkova i zelenih površina u Sarajevu.

Kako navode, u budućnosti će biti kreirane radionice sa građanima na kojima će biti moguće iznijeti želje i potrebe unutar lokalnog javnog prostora, nakon čega će neke od njih biti pretvorene u vizije koje će naknadno biti implementirane unutar javnog prostora pomoću volontera i samoorganizovanja.

U okviru projekta analizirat će se i dosadašnji način učestvovanja građana u kreiranju javnog medijskog prostora, kao i novi načini za njihovu inkluziju i participaciju u ovoj sferi.Osim što će informacije o vlasništvu i planu buduće upotrebe javnih prostora biti transparentne i dostupne građanima, kreirat će se i vizije za budući način upotrebe javnih neiskorištenih prostora i napuštenih objekata.TalkACTIVE je web platforma koja je nastala u sklopu projekta YouthLINC koji implementira Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH u partnerstvu sa Mrežom Internews. Projekat Youth LINC se bavi aktivnostima koje podržavaju mir i stabilnost na Balkanu, posebno se boreći protiv netolerancije i diskriminacije.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: