Detaljno čistite
14

Smrad koji zagađuje kuću potječe iz šest skrivenih izvora

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kuhanje, ostaci ručka ili prljava odjeća očigledni su uzroci neugodnog mirisa koji se pojavljuje u stanu. Ove faktore je lako eliminirati, ali što učiniti s nevidljivim izvorima neugodnosti koja danima izluđuje ukućane? Neki od njih poput plijesni mogu biti vrlo opasni za ljudsko zdravlje.

Ovo je lista potencijalnih izvora smrada koje biste trebali provjeriti.

Skrivena plijesan

Indikator plijesni je grozan miris koji sprječava čovjeka udahnuti punim plućima. Smrad potječe od vlage koja se nalazi na skrivenim dijelovima zidova. Plijesan je otrovna, pa se mora što prije otkriti i eliminirati. Uzroci pojave plijesni mogu biti oluk koji curi, kvarovi na cijevima ili loša ventilacija u kuhinji i kupaonici.

Ako je zahvaćena površina mala, vlaga se može skinuti sapunom i vodom. Posebna sredstva za skidanje plijesni su djelotvornija, a može poslužiti i sirće. Tekućina se nanosi direktno na površinu, a zatim bi trebalo obojiti zid.

U slučaju da su zidovi cijelom površinom pokriveni vlagom, trebalo bi konsultirati stručnjaka. Prevencija je najbolji lijek protiv plijesni, a podrazumijeva suhe zidove, dobru ventilaciju i optimalnu vlažnost zraka u stanu.

Problemi sa strujom

Miris pokvarene ribe jedan je od signala da postoji problem s električnim instalacijama. Stručnjaci kažu da topljenje plastike ili bakra prati miris urina.

Što učiniti u takvim situacijama?
  • Čak i kada je kvar na vidljivom mjestu, trebalo bi pozvati električara, jer ovakve havarije mogu biti opasne.

  • Prestanak neugodnog mirisa znak je da je problem riješen.

Plin

Curenje plina je vrlo štetna pojava u kućanstvu, a posljedice mogu biti opasne po život. Kada se u kuhinji, blagovaonici ili dnevnoj sobi osjeća miris pokvarenih jaja, trebalo bi hitno provjeriti ventil na boci i plinski rešo.

Kako riješiti problem?

Prvo se mora zavrnuti ventil na boci ili isključiti dovod plina ako se ovaj energent koristi tokom sezone grijanja. Svi moraju napustiti objekt, dok se ne pojave stručnjaci kompanije koja je distributer plina. Povratak u kuću moguć je tek poslije popravka, a susjedi moraju biti obaviješteni o problemu.

Vrata i prozori moraju biti otvoreni poslije završetka radova na plinskim instalacijama, kako bi se prostorije dobro provjetrile.

Tepisi 

Ako podove prekrivaju tepisi, neugodne mirise je teško ignorirati. Uzroci smrada mogu biti različiti. Trebalo bi ga otkriti što prije, a potom početi s eliminacijom izvora zagađenja.

Tepisi se mogu očistiti nanošenjem sode bikarbone, koja se potom uklanja usisivačem. Sodu bi trebalo ostaviti na mrljama preko noći, kako bi u potpunosti izvukla vlagu. Tako će nestati i najintenzivniji mirisi.

Postoje i hemijski proizvodi posebno dizajnirani za čišćenje tepiha, čišćenje čistačem na paru je efikasna metoda, a najbolje je smotati tepih i odnijeti ga u praonicu.

Mašina za pranje suđa

Poslije dužeg razdoblja svakodnevnog korištenja, ovaj uređaj može biti uzrok neugodnog mirisa. Mašine za veša također moraju biti očišćene poslije određenog vremena. Ako se u kuhinji osjeća misteriozni smrad, trebalo bi očistiti mašinu za pranje suđa.

Kako riješiti problem?
  • U mašinu bi trebalo staviti šaljicu sirćeta ili malo sode bikarbone. Svi loši mirisi će nestati poslije jednog ciklusa pranja.

  • Trebalo bi pronaći filter na mašini za suđe, izvaditi ga i očistiti od ostataka hrane. Nagomilana prljavština može biti uzrok veoma neugodnog mirisa.

  • Guma koja se nalazi na vratima mora se obrisati poslije svake upotrebe, jer je nagomilana voda uzrok neugodnog mirisa.

Zidovi

Riječ je o površinama koje su pod određenim uvjetima uzrok neugodnog mirisa. Najbolje je obojiti ih, ako su na njima vidljivi tragovi nečistoće. Neugodan miris koji se osjeća prilikom ulaska u kuću, znak je da su zidovi i stropovi prljavi, piše Bright Side.

Rješenje problema

  • Mješavina sirćeta i vode jedan je od načina uklanjanja nečistoća. Tekućina se ulije u raspršivač, nanosi na zidove, a potom se površina nježno obriše. Ovaj postupak uklanja neugodne mirise s površine zidova.

  • Drugi način je čišćenje amonijakom. Na svaku šoljicu vode dodaje se kašikica amonijaka sve dok se ne dobije količina otopine koja je potrebna za čišćenje. Amonijak sa zidova uklanja sav katran koji se taloži u domovima pušača. Otopina se nanosi raspršivačem, a potom briše krpom i toplom vodom. Poslije ovog postupka, preporuka je nanijeti na zidove svjež sloj boje.