LCD I OLED modeli
29

Slijedite jednostavna pravila i sačuvajte uređaje: Na koji način biste trebali čistiti ekrane?

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Moderniji televizori i uređaji koji imaju LCD ili OLED ekrane zahtijevaju nešto drugačije održavanje od starih modela televizora.
Prema stručnjakinji za čišćenje iz American Cleaning Institute Jessici Ek moderni ekrani imaju isti način održavanja i moramo biti vrlo oprezni pri izboru sredstava s kojima planiramo čistiti. Također, navodi da isključimo uređaje zbog sigurnosti, ali i zbog toga što ćemo bolje vidjeti mrlje na ekranu.

Kao prvo pravilo pri čišćenju ekrana navodi da koristimo krpe od mikrovlakana, jer su noviji ekrani osjetljiviji. Materijal ove krpe sadrži mikrovlakna čiji pritisak na ekran smanjuje mogućnost ogrebotina. Ek ističe da nikako ne koristimo ubruse, maramice i druge slične materijale.

Savjetuje da laganim pokretima čisitite ove površine, kako ne bi uništili piksele, a to se posebno odnosi na kuteve uređaja. Pored toga se navodi da krpa za čišćenje uređaja bude isključivo namijenjena za slične površine, kako ne bi ostajali tragovi drugih površina.

Kada je riječ o izboru sredstava, možete koristiti bilo koje sredstvo namijenjeno za čišćenje ekrana, ali nemojte ga direktno nanositi na uređaje. Nanesite sredstvo na krpu i onda očistite ekrane. Kaoc posljedni savjet navodi se da izbjegavate čišćenje u krugovima, kako vam se ne bi pojavile linije.